200 embert használnak élő pajzsként a hadsereggel szemben

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet három civilt megölt az ország nyugati részében, kétszáz embert pedig fogva tart, hogy élő pajzsként használja őket a hadsereggel szemben – közölte az egyház, az emberjogi ombudsman és több civil szervezet.

MNO
2011. 05. 24. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ Emberjogi Főbiztosságának kolumbiai képviselője, Christian Salazar szerint „rémisztően” nagy azoknak az eltűnt személyeknek a száma, akiket erőszakkal hurcoltak el a latin-amerikai országban.

Volmar Pérez emberjogi ombudsman elmondta: küldöttei ellátogattak Choco megyébe, és megerősítették, hogy a FARC Front 34 nevű csoportja tömegesen tart fogva polgári lakosokat. Az ombudsman a három civil megölését is megerősítette. A gerillák a térségben utakat, folyami átkelőket és aranybányákat akarnak az ellenőrzésük alá vonni – tette hozzá.

Előzőleg Constantin García katolikus lelkész közölte, hogy Medio Atrato térségében a gerillák mintegy 200 lakost fogva tartanak, és élő pajzsként használják őket a frontvonalon.

A marxista FARC 1964-ben alakult, a védelmi minisztérium szerint jelenleg közel 8000 harcosa van. Kolumbia területének jelentős részén most is tevékenyek, 2010-ben a kolumbiai hadsereg és rendőrség 488 tagját ölték meg a hivatalos statisztikák szerint.

Christian Salazar szerint Kolumbiában összesen 57 200 személy tűnt el, közülük 26 500 személyről tudni, hogy elhurcolták őket. „Kolumbia a világ egyik országa, ahol a legnagyobb az eltűntek száma Latin-Amerikában és a világon” – közölte az ENSZ Emberjogi Főbiztosságának képviselője.

Az 1980-as években a marxista gerillákkal folytatott harcok során számos szélsőjobboldali félkatonai milícia szerveződött Kolumbiában a FARC ellen. A 2003 és 2006 között feloszlatott Kolumbiai Egyesült Önvédelmi Erők (AUC) fegyveresei civilek ezreit gyilkolták meg. Félkatonai szervezetek tagjai legalább 4389 eltűnt esetében vallották be a bíróságon érintettségüket.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.