233 kilométernyi vezetéket cseréltek ki

Május végén átadják a felújított ivóvízhálózatot az Észak-alföldi régió 37 településén, ahol az Európai Unió támogatásával, több mint hétmilliárd forintos költséggel korszerűsítették a vezetékrendszert – közölte Szebeni Krisztina, a beruházás kommunikációs cégének illetékese kedden.

MNO
2011. 05. 23. 16:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régió ivóvízminőség-javító programja révén 16 Szabolcs-Szatmár-Bereg, 12 Hajdú-Bihar és 9 Jász-Nagykun-Szolnok megyei település hálózata újult meg – mondta. Összesen több mint 233 kilométer hosszú vezetéket cseréltek ki a program első ütemében, valamint szakaszolóaknák kialakításával tették rendszeresen tisztíthatóvá az érintett 640 kilométernyi hálózatot, amelyen egyszeri teljes körű tisztítást is végeztek most. A beruházási program első ütemének második részeként 25 vízmű rekonstrukciója is megtörténik, s ha a próbaüzemük sikeres lesz, év végéig lezárulhat a teljes projekt.

Az Észak-alföldi régió ivóvízminőség-javító programjának megvalósítására 38 helyi önkormányzat hozott létre társulatot, valamint további három település kap uniós kritériumnak megfelelő vizet a rendbe tett hálózaton keresztül. Így 41 település 108 ezer lakosát érinti a fejlesztés, amelynek teljes összege mintegy harmincmillió euró.

Pályázat alapján Brüsszel 75 százalékos arányú támogatással járult hozzá a költségekhez, míg a nemzeti forrás 15 százalékos mértékű. Az érintett önkormányzatok a Belügyminisztérium Önerő Alapjától is kaptak 250 millió forint támogatást, az összeg további 6,32 százalékát pedig ők adták össze. Emellett fizették a projekt pályázatának előkészítését, a társulás működési költségeit, valamint a beruházást irányító szervezet kiadásait is.

Az ivóvízminőség-javító program második ütemében újabb észak-alföldi települések vezetékrendszerét és vízműveit szándékoznak korszerűsíteni a következő években; a végleges tervek kidolgozásán már dolgozik a régió fejlesztési ügynöksége.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.