270 forint az euró, 219 a svájci frank

Gyengült a forint hétfőn: az eurót délelőtt tíz órakor 270,26 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 267,98 forint után. A svájci frank jegyzése 218,83 forint 213,24 forint után, száz japán jent pedig 236,94 forinton jegyeznek 230,83 forint után. A dollárt hétfőn délelőtt tíz órakor 192,93 forinton jegyezték 1,4018 dolláros euróárfolyam mellett, szemben a péntek délutáni 188,54 forintos és 1,4222 dolláros jegyzésekkel.

MNO
2011. 05. 23. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eurót terhelő bizalmi tényezők a közös deviza árfolyamát rekordmélységbe nyomták le a hagyományosan befektetési menedéknek tekintett svájci frankkal szemben még az ázsiai kereskedési szakaszban, hétfőn a kora hajnali órákban. Az eurót a december 31-én elért negatív rekordja alatt, 1,2345 svájci frankon jegyezték. Később árfolyama kissé javult, de az 1,24-es határ alatt maradt. Délelőtt tíz órakor az eurót 1,2378 svájci frankon jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben.

A szintén befektetési menedéknek tekintett jennel szemben az euró egyszázalékos veszteséget szenvedett el, a dollár ellenében pedig kéthavi mélypontot érintett 1,4000 dollár közvetlen közelében. Péntek délelőtt az árfolyam még 1,4350 dollár környékén mozgott. Péntek délelőtt az eurót még a 266-267 forintos tartományban jegyezték.

A forint gyengülését az euróövezettel szemben fokozódó befektetői aggodalmak váltották ki, bár árfolyamában az elmúlt héten kétszer is átmeneti gyengülést okozott a devizaadósok törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a banki különadó kivetésének meghosszabbításáról szóló hír.

Hétfőn az euróövezeti stabilitási aggodalmak temették maga alá az eurót. A lavinát a Fitch hitelminősítő indította el pénteken a görög adósbesorolás egy újabb, egyszerre három fokozatot átívelő rontásával. Május elején az euró még kétéves csúcsra hágott a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően.

A görög adósság átütemezésének lehetősége azonban megfordította a folyamatot és ismét az euróövezet pénzügyi stabilitásának kockázataira és a dominóhatás euróövezet perifériáján fokozódó veszélyére terelte a piacok figyelmét. A Standard & Poor’s hitelminősítő a hét végén tovább fokozta az aggodalmakat azzal, hogy stabilról negatívra rontotta Olaszország szuverén adósbesorolásának kilátását.

A spanyol reformcsomag végrehajtása mellett elkötelezett szocialista kormány hétvégi önkormányzati és regionális választásokon elszenvedett veresége is növelte a dominóhatás kockázatát az elemzők szemében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.