50 szertartás: New Yorkban végződött az „esküvői turné”

Ötvenszer ment férjhez – de csak jelképesen – egy nő az Egyesült Államokban, tiltakozásul az ázsiai szülők esküvőerőltetése ellen.

MNO
2011. 05. 24. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 39 éves nő, Maria Yoon első generációs koreai–amerikai, önmagát a „hajadon ázsiai–amerikai nők szószólójának” kiáltotta ki. A csoportjában közös, hogy a szülők igen erőteljesen szorgalmazzák lányaik mielőbbi férjhezmenetelét, amihez sokuknak nemigen fűlik a foguk. Yoon az összes tagállamban – mind az ötvenben – kimondta a boldogító igent, hogy ne kelljen sok sorstársának kimondania. Utolsó álesküvői állomása New York volt, szülőállama.

A „turné” amúgy értékes folklórgyűjtés is volt: Yoon sok különbséget tapasztalt a házasságkötéshez való hozzáállásban, annak értékelésében. A vőlegénytoborzás is tartogatott meglepetéseket és nehézségeket. Nebraskában például annyira nem akadt jelentkező, hogy végül egy hárommázsás bikának mondott igent, Wisconsinban pedig egy ing lett a férje. Mindegyik esküvőjét tejesen komolyan vette, és mindegyikre koreai népviseletbe öltözött. Szülei csak az ötvenediken vettek részt.

A „hakniról” beszámoló amerikai Time magazin kérdésére, miszerint férjhez akar-e valaha is menni, Yoon azt felelte: „Igen, azt hiszem. De azután, hogy éveken át beszélgettem a témáról párokkal, egyedülállókkal és egyedül élőkkel, várakozásaim kevésbé illuzórikusak, mint a többségé.”

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.