A görögök immár az afrikai szint alatt vannak

Mélyen a befektetésre már nem ajánlott, „bóvli” adósosztályzati kategóriába – egyes afrikai fejlődő gazdaságoknál is gyengébb szintre – süllyesztette hétfőn az euróövezeti tag Görögország kockázati besorolásait a Standard&Poor’s, arra a véleményére hivatkozva, hogy az EU-val szembeni görög kötelezettségek várható lejárati meghosszabbításának terhein valószínűleg a kereskedelmi hitelezőknek is osztozniuk kell majd.

MNO
2011. 05. 09. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legnagyobb hitelminősítőjének hétfői londoni bejelentése szerint a hosszú futamidejű görög államadósság besorolása az eddigi „BB mínusz”-ról – a köztes „B plusz” kihagyásával – „B”-re, a rövid lejáratú szuverén adósságok osztályzata „B”-ről a már rendkívüli befektetői kockázatokra figyelmeztető „C” szintre romlik.

A Standard&Poor’s mindkét osztályzatot további leminősítés valószínűségére utaló negatív figyelőlistán hagyta. A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlege az S&P hétfői bejelentése után kiadott első gyorselemzésében kiemelte, hogy a hosszú futamidejű görög adósságok „B” besorolása rosszabb például Szenegál, Angola, Nigéria és Zambia osztályzatainál, ezekre az országokra a Standard&Poor’s ugyanis „B plusz” besorolást tart érvényben.

Öt fokozattal gyengébbek nálunk a görögök

Az új hosszú futamú görög adósbesorolás öt fokozattal gyengébb az S&P által Magyarországra érvényben tartott, közepes befektetői „BBB mínusz” osztályzatnál. Jelenleg Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelynek befektetésre nem ajánlott adósbesorolásai vannak a nemzetközi hitelminősítőknél. Az S&P azonban a hétfői leminősítés után a nagy hitelminősítők közül a leggyengébb osztályzatokat tartja érvényben Görögországra. A rövid futamidejű görög államadósság „C” besorolása egész Európában a legrosszabb szuverén adóskockázati osztályzat.

A leminősítéshez fűzött részletes indoklásában a Standard&Poor’s kiemelte: szerinte a fő hivatalos euróövezeti hitelezők mindinkább hajlanak a Görögországnak kétoldalú alapon nyújtott nyolcvanmilliárd eurós hitelhányad törlesztési lejáratainak meghosszabbítására. Az elemzés szerint az S&P azt valószínűsíti, hogy az euróövezeti hitelező kormányok kérni fogják a kereskedelmi hitelezőket is a velük szembeni görög kötelezettségek lejáratainak hasonló kiterjesztésére. A Standard&Poor’s szerint megnövekedett annak a kockázata is, hogy Görögország maga tesz lépéseket a kereskedelmi hitelezőkkel szembeni törlesztési feltételeinek átrendezésére, márpedig az S&P szuverén besorolási kritériumai alapján a kereskedelmi adósságok átütemezése „általában törlesztési leállásnak felel meg” – áll az elemzésben.

Rekordon a kockázat mértéke

Már az S&P-leminősítés előtt rekordra emelkedett Londonban a görög államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása, miután az előző napokban hírek terjedtek el arról, hogy a súlyos költségvetési és adóssággondoktól gyötört Görögország esetleg kiléphet az euróövezetből. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a görög szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a hétfői londoni kereskedésben – most először – átlépte a másfél ezer bázispontot. A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon immár több mint másfél millió euró minden tízmillió euró görög államadósság után az irányadó ötéves futamidőre.

A CMA számítási modellje szerint a Londonban hétfőn kialakult görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac jelenleg csaknem hetvenszázalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban. A CDS-tranzakciók árazásai jelzik, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

Minél magasabb az aktuális CDS-díjszabás, annál nagyobbnak tekintik a piaci szereplők az adott szuverén vagy cégadós törlesztésképtelenné válásának halmozott távlati rizikóját. A hétfői görög CDS-árazások például azt mutatják, hogy a piac Görögországot most több mint hatszor kockázatosabb adósnak tartja Magyarországnál, hétfőn ugyanis 236 bázispont – tízmillió euró magyar államadósságra 236 ezer euró – környékén mozgott Londonban a magyar CDS-díjszabás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.