A görögök menekítik a pénzüket

Görögországban egyre többen veszik ki pénzüket a helyi bankokból, és feltehetően külföldre viszik megtakarításaikat.

MNO
2011. 05. 24. 13:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A görög nemzeti bank kedden ismertetett adatai szerint a lakossági betétállomány 31 milliárd euróval, 165,5 milliárd euróra zsugorodott 2010. január és 2011. április között. Ugyanezen időszak alatt csökkent a vállalati betétállomány is, 40,6 milliárd euróról 33,6 milliárdra, és egyre több külföldi is kiveszi pénzét a görög bankokból. A jelentősebb pénzkiáramlástól tartva a görög bankszövetség főtitkára kedden igyekezett megnyugtatni az embereket, hogy pénzük biztonságban van, bármi történjék is.

A pénzügyminisztérium feltételezése szerint a bankokból kivett összegek egy részét külföldre vitték, illetve elköltötték, mivel a lakosság jövedelme mintegy 20 százalékkal csökkent a takarékossági intézkedések miatt az elmúlt másfél évben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.