A királyi kastélyban tárgyal Kínával az unió

A soros magyar EU-elnökség magas szintű találkozóinak helyszínén, a Gödöllői Királyi Kastélyban tartják meg az EU–Kína stratégiai párbeszéd következő tárgyalási fordulóját csütörtökön.

MNO
2011. 05. 11. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniót Catherine Ashton kül- és biztonságpolitikai főképviselő, a világ legnagyobb fejlődő államát pedig Taj Ping-kuo (Dai Bingguo) államtanácsos, Hu Csin-tao (Hu Jintao) elnök külpolitikai főtanácsadója képviseli. Ashton azzal, hogy Budapestre hozza a találkozót – amelynek az eredeti helyszíne Brüsszel lett volna –, Magyarországnak, egyben a kínai államtanácsosnak is gesztust tesz, utóbbi ugyanis a 90-es években Budapesten dolgozott hazája nagyköveteként. A két fél stratégiai párbeszéde az évente rendezett csúcstalálkozókat, illetve külügyminiszteri egyeztetéseket egészíti ki.

A stratégiai párbeszéd találkozóin a kétoldalú kapcsolatokon kívül a főbb nemzetközi és regionális kérdésekről is eszmét cserélnek. Pekingi bejelentés szerint ezúttal a nemzetközi kérdések, a kínai fejlődés útja, továbbá Kína és az Európai Unió kapcsolatai lesznek terítéken. „Miközben a világban mélyreható és bonyolult változások mennek végbe, és a globális gazdasági felépülést bizonytalanság jellemzi, mindkét fél fejlődésének kritikus szakaszába érkezett” – hangoztatta Csiang Jü (Jiang Yu), a kínai külügyminisztérium szóvivője, jelezve, hogy Kína és az Európai Unió kifejezett szándéka a kapcsolatok erősítése.

Élni kell a lehetőséggel

Csiang Jü úgy vélte, a két félnek élnie kell azokkal a lehetőségekkel, amelyeket Kína idén kezdődött ötéves terve és az unió versenyképességet ösztönző, tíz évre szóló EU2020 stratégiája kínál. „Fontos, hogy a felek elfogadják egymás politikai valóságát, fejlődésének útját, és erre építve törekedjenek a stratégiai együttműködés fokozására” – hangsúlyozta a szóvivő. Csiang Jü egy másik, a csütörtöki találkozót megelőző nyilatkozatában arra szólította fel az Európai Uniót, hogy mielőbb szüntesse meg a vele szemben érvényesített fegyverembargót, és ismerje el Kína piacgazdasági státuszát.

A csütörtöki tanácskozás Ashton és Taj közös sajtótájékoztatójával zárul.

Az EU és Kína közötti stratégiai párbeszéd ötödik fordulóját tavaly rendezték meg Kínában. Az ázsiai ország akkor kiegyensúlyozott, objektív hozzáállást és széles körű megértést kért az Európai Uniótól. Taj Ping-kuo kijelentette Catherine Ashtonnak, hogy országa egyenlőségen alapuló elbánást vár az uniótól. A kínai tárgyalófél azt mondta, nincsenek kifürkészhetetlen stratégiai szándékai, továbbá nem törekszik hegemóniára, de ragaszkodik a békés fejlődés útjához. Ashton a kínai sajtó szerint közölte, hogy az EU meg kívánja erősíteni politikai és gazdasági kapcsolatait az ázsiai országgal.

Kínai közlés szerint Taj Ping-kuo államtanácsos május 12. és 15. között tesz látogatást Magyarországon. Magyar–kínai kétoldalú egyeztetések is lesznek, az államtanácsos találkozik Schmitt Pál köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel. Az EU–Kína stratégiai párbeszéd csütörtöki tárgyalási fordulóját nem a soros magyar EU-elnökség szervezi, Magyarország csak a helyszínt adja az eseményhez. Catherine Ashton főképviselő nem találkozik a magyar kormány tisztviselőivel, csak a kínai tanácskozásra érkezik Magyarországra, néhány órás látogatás után csütörtök este már el is utazik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.