A piaci viharok sem csökkentették a pénz értékét

Nem az euró és nem az Európai Unió van válságban, hanem egyes tagállamokban van válság – jelentette ki az EU pénzügyi biztosa hétfőn egy bécsi konferencián.

MNO
2011. 05. 23. 16:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euró értéke az elmúlt évben nem változott lényegesen, a szuverénadósság-piacon tapasztalt „viharok” ellenére sem – mutatott rá Olli Rehn. „A válság kiterjedését sikerült azokra az országokra korlátozni, amelyek jelenleg részt vesznek az EU–IMF-programban” – hangsúlyozta az Osztrák Nemzeti Bank rendezvényén.

Rehn várakozásai szerint Görögország a következő hetekben döntést hoz arról, hogy milyen lépésekkel állítja helyre államháztartási egyensúlyát, beleértve egy privatizációs programot – jelentette ki Olli Rehn. „Ez sürgető kérdés” – mondta.

Kijelentette, bízik abban, hogy az Európai Parlament júniusban elfogadja a tagállami gazdaságpolitikák szorosabb összehangolásáról szóló hat jogszabályjavaslatot.

A tagállamok kormányai márciusban jutottak megállapodásra a csomagról, az Európai Parlamentnek még el kell azt fogadnia. Egy újságírói kérdésre, hogy a Standard and Poor’s hitelminősítő intézet a múlt szombaton negatívra rontotta Olaszország besorolási kilátásait, Rehn úgy vélekedett, Olaszországban viszonylag stabil növekedés tapasztalható, és elkötelezettség az államadósság csökkentése mellett.

Megerősítette, hogy az EU tavaszi gazdasági előrejelzésében erre az évre hazai össztermék (GDP) egyszázalékos, 2012-re 1,3 százalékos növekedéssel számol. Mint mondta, természetesen szükség van strukturális reformokra, ugyanakkor kedvezően értékelte az olasz kormány pénzügypolitikai megközelítését.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.