Aggasztó helyzet: megállapodhatnak a szankciókról + Képek

Nagyon aggasztónak nevezte a szíriai helyzetet hétfőn az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

MNO
2011. 05. 23. 9:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az uniós országok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve Catherine Ashton újságíróknak elmondta: az ülésen megállapodásra kívánnak jutni a szíriai rezsimmel szembeni szankciók ügyében. Az unió tervezett szankciós intézkedési rendszerében eddig tisztázatlan pont, hogy a vagyonbefagyasztás és a vízumtilalom vonatkozzon-e személyesen Bassár el-Aszad elnökre is.


Egy emberjogi csoport szerint a szíriai biztonsági erők legkevesebb 44 embert lőttek agyon a legutóbbi, múlt pénteki tüntetéseken. Az uniós külügyminiszterek – köztük Martonyi János, a magyar diplomácia irányítója – áttekintik a líbiai helyzetet is.

Ashton vasárnap a felkelők által ellenőrzött Bengáziban EU-irodát nyitott. A nagyobb uniós tagországok közül eddig csak Franciaország és Olaszország ismerte el Líbia törvényes képviselőjének az Átmeneti Nemzet Tanácsot, így a bengázi irodát nem minősítik az EU diplomáciai képviseletének. A soros elnökséget ellátó Magyarország továbbra is működteti nagykövetségét Tripoliban, és ma már jószerével ez a képviselet jelenti az EU számára az egyetlen helyi kapcsolattartási lehetőséget a Kadhafi-rendszerrel.


Elismerik a magyarok tevékenységét

Uniós körökben nagy elismeréssel nyilatkoznak a tripoli magyar diplomáciai képviselet tevékenységéről, annak kiemelkedő hasznosságáról.

Szintén szerepel a hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás napirendjén a közel-keleti helyzet, az izraeli–palesztin konfliktus. Érkezéskor adott nyilatkozatában Ashton megerősítette: az EU már régóta azt vallja, amit a minap Barack Obama amerikai elnök mondott, vagyis hogy a békefeltételek kiinduló alapjának az 1967-es határokat kell tekinteni, azzal, hogy a felek megállapodnak a szükséges területcserékben. Az uniós főképviselő szerint ez – az izraeli vezetés által elutasított – szempont az izraeli nép érdekét is szolgálná, hiszen lehetővé tenné a tárgyalásos békét.


Fotók: Reuters


A külügyi témák áttekintése után, késő délután és este az uniós külügyminiszterek az úgynevezett általános ügyek tanácsaként eljárva áttekintik a horvát EU-csatlakozási tárgyalások ügyét, illetve összegzik az unió roma keretstratégiájának tervezetéről a különböző szakpolitikai tanácskozáson elhangzott álláspontokat. Késő délután Brüsszelben megbeszélést tartanak az EU-országok védelmi miniszterei is. Magyarországot Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseli.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.