Álkonzultáció vagy valós egyeztetés?

Az internetes világcégek kedden és szerdán Párizsban tartják az első e-G8-as találkozót a hét legfejlettebb ipari ország és Oroszország alkotta G8 deauville-i csúcstalálkozója előtt (május 27–28).

MNO
2011. 05. 23. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Facebooktól az Amazonon és az e-Bayen át a Google-ig valamennyi internetes világcég kifejti kerekasztalok és műhelybeszélgetések keretében a világhálóval, illetve annak fejlesztésére alkalmas gazdasági modellel kapcsolatos nézeteit. Az e-G8 összehívását a Nyolcak soros elnöke, Nicolas Sarkozy francia elnök szorgalmazta a hagyományos csúcs előkészítése részeként, amelynek napirendjén első ízben szerepel az internet.

A tanácskozáson olyan aktuális témák szerepelnek, mint az internet hatása a gazdasági növekedésre, a magánélet tiszteletben tartása vagy a hálózatok fejlődése és a robbanásszerűen megnövekedett forgalom. A fórumon azonban aligha születnek konkrét bejelentések olyan kényes stratégiai kérdésekben, mint a személyes adatok tárolása vagy az új infrastruktúrák finanszírozása. Az Attac antiglobalista szervezet szerint a tanácskozás pusztán gazdasági jellegű lesz, mivel a civil társadalmat és az internet-felhasználókat nem hívták meg.

A Quadrature du Net francia civil szervezet szóvivője, Jérémie Zimmermann szerint az „álkonzultációs” folyamattal a kormányok az internet ellenőrzésére törekszenek, míg a francia elnöki hivatal azt hangsúlyozta, hogy az internet szabadsága alapvető helyet foglal el a demokratikus országokat tömörítő G8 tanácskozásán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.