„Állítsák meg az atomot” + Kép

Több ezer ember tüntetett vasárnap Svájc északi részén az atomerőművek ellen, néhány nappal azt megelőzően, hogy a svájci kormány tervei szerint döntést hoz a nukleáris létesítmények jövőjéről az országban.

MNO
2011. 05. 22. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az atomenergiát elutasítók nemcsak az ország minden részéből érkeztek Döttingenbe, de csatlakoztak hozzájuk a szomszédos Ausztriából, Franciaországból és Németországból is. A település közelében helyezkedik el a beznaui, Svájc legrégebbi, 1969-ben felavatott atomerőműve. A tiltakozók „Állítsák meg az atomot!”, „Csalóka nukleáris jövő” és „Köszönjük, nem kérünk atomerőművet” feliratokkal vonultak.

A berni kormány szerdán dönt az öt svájci atomerőmű jövőjéről. Svájc volt az első ország, amely a Japán északi részén – a földrengés és az azt követő szökőár hatására – bekövetkezett nukleáris katasztrófa miatt március 14-én bejelentette: felfüggeszti atomerőműveinek felújítását célzó terveit. Azóta a szövetségi energiahivatal három lehetőséget tanulmányoz az atomenergia svájci jövőjével kapcsolatban; felhagynak az atomenergiával, változatlanul folytatják a felújítási programot, vagy találnak egy köztes megoldást.


Fotó: Reuters


(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.