Az álomdátum helyett a valóság 2013. július 1-je

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozhat az Európai Unióhoz – értesült a Welt am Sonntag című vasárnapi német lap.

MNO
2011. 05. 22. 12:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Zágrábbal folyó csatlakozási tárgyalásokért felelős, magas rangú brüsszeli diplomatákra hivatkozva az újság arról számolt be: az Európai Bizottság azt javasolja, hogy Horvátország 2013. július 1-jétől legyen az Európai Unió 28. tagállama. Horvátország uniós csatlakozásának előmozdítása a magyar európai uniós elnökség egyik legfőbb célkitűzése. Az idézett diplomaták szerint az említett időpont olyannyira biztosra vehető, hogy már az a dátum szolgál az unió későbbi költségvetési terveinek alapjául. A szóban forgó tervek a többi között magukban foglalják a horvát belépés következményeit az Európai Unió pénzügyi „háztartására”.

A csatlakozási tárgyalások 2005 októberében kezdődtek Zágrábbal. Az unió célja – a magyar elnökségi törekvésekkel összhangban – az, hogy azokat június végéig, azaz még a jelenlegi elnökség idején lezárják. Minderre reális esély van, az elmúlt időszakban ugyanis a tárgyalások felgyorsultak, több fontos fejezetet lezártak, és már csak két kisebb fejezet tisztázása van hátra.

A Welt am Sonntag által idézett diplomaták szerint az Európai Unió Horvátország esetében nem kívánja bevezetni azt az úgynevezett ellenőrző mechanizmust, amelyet a 2007-ben csatlakozott Románia és Bulgária esetében léptetett életbe. A horvát csatlakozást valamennyi tagállam parlamentjének ratifikálnia kell – fűzte hozzá a német újság.

Néhány nappal ezelőtt tekintélyes német lapok még arról számoltak be, hogy a magyar elnökségi törekvések ellenére – néhány tagország ellenállása miatt – késedelmet szenvedhet a horvát csatlakozás. Az akadályozó tényezők között első helyen az euró tartós válságát, a másodikon pedig a schengeni rendszer jövőjével kapcsolatban fellángolt vitát említették, hangsúlyozva: egyre több a kétely azt illetően, hogy Európa hogyan működjön tovább, és különösen akkor, ha még tovább növekszik az unió. Utaltak arra, hogy több tagállam – köztük Franciaország és Nagy-Britannia – a legszívesebben Horvátországot és Szerbiát együtt engedné be az „uniós klubba”. A német lapok szerint a remélt csatlakozás horvát „álomdátuma” 2013. január 1. volt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.