Az Angyalok Városában is meghajoltak Liszt nagysága előtt

Koncerttel, kiállítással, szemináriummal emlékeztek meg Liszt Ferenc születésének 200. évfordulójáról a hét végén a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban.

MNO
2011. 05. 22. 11:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emlékestet az európai uniós elnökségi programsorozat keretében rendezte a Los Angeles-i magyar főkonzulátus. Bokor Balázs nagykövet, Los Angeles-i főkonzul megnyitójában emlékeztetett arra, hogy Liszt Ferenc, a zseniális zeneszerző, zongoraművész, zenepedagógus megelőzte korát, már két évszázada is a mai értelemben vett modern művész volt. A zeneművészetre gyakorolt hatását senki sem vonhatja kétségbe, ezért méltán lehetnek büszkék a magyarok egykori honfitársukra.

A szemináriumon öt elismert szakember tartott előadást. Neszlényi Judit zongoraművész és zeneszerző Liszt emlékének mai hatásairól beszélt. Azt hangsúlyozta, hogy mára már Liszt művészetét világszerte elismerik. Neszlényi mint a Los Angeles-i Liszt zongoraverseny egyik alapítója kiemelte, hogy a versenyen immár 1990 óta legnagyobb részben ázsiai származású zongoratehetségek vesznek részt.

Walter Arlen professzor, egyetemi tanár, aki több mint húsz éven át a Los Angeles Times zenekritikusa volt, doborjáni (Liszt ausztriai szülőfaluja, Raiding) emlékeiről beszélt. Michael Lamkin professzor, a Claremont Orchestra karnagya Liszt és az Esterházy családok kapcsolatát ismertette. Wojciech Kocyan professzor, zongoraművész Liszt művészetének hatását elemezte a mai modern zenére. Kiemelte, hogy Liszt markáns zenei hatása nélkül aligha csodálhatnánk Wagner zenéjét. Mark Alan Hilt, a világhírű kaliforniai Jacaranda Music Society zenei igazgatója a Via Crucis művet elemezte. Liszt e művét nemrégiben Hilt maga játszotta el Los Angeles egyik nagy koncerttermében.

A szemináriumot követően a közönség Liszt életét bemutató kiállítást tekinthetett meg. Gábos Judit zongoraművésznő koncertjének műsorán a Legenda No. 2., a B-moll ballada és három Liszt Verdi-parafrázis, köztük az Ernani és a Rigoletto szerepelt. Az ovációval fogadott előadás az elmúlt időszak legsikeresebb helyi koncertjeit gazdagította – tájékoztatta a Los Angeles-i magyar főkonzulátus az MTI-t.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.