Az egyházügyi hivatal „hírhedt vezetőjénél” is jártak

Bemutatták a Dokumentumok Grősz József kalocsai érsek hagyatékából 1956–1957 című könyvet szerdán Budapesten. Kálmán Peregrin ferences történész csaknem 700 oldalas művét a Szent István Társulat és a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet adta ki.

MNO
2011. 05. 18. 18:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakatos Andor, a kalocsai érseki levéltár igazgatója a könyvbemutatón elmondta: 60 éve ezen a napon tartóztatták le a kalocsai érseket, az akcióban 47-en vettek részt. Öt évvel később majdnem ugyanaznap, május 19-én engedték ki a börtönből Grősz Józsefet – tette hozzá. Utalt arra, hogy Kalocsán a sétálóutcában lévő Grősz József-szobor talapzatára a név mellé odavésték a város védelmezője titulust. A kalocsai érsek naplójából kiderül, hogy 1945-ben segített a szovjet katonák ellátásában, ugyanakkor felszólalt túlkapásaik ellen – emlékeztetett.

A levéltár-igazgató „szerethető főpásztorként” is említette Grősz Józsefet, aki gyalog járta a várost, beült a templomok hátsó padjaiba, szóba állt az utcán az emberekkel, és fűzfasípot faragott a gyermekeknek. A börtönből való szabadulása után nehéz döntések várták, de a pártállami hatalmat kiszolgáló békepapi mozgalom terjedését sikerrel megakadályozta egyházmegyéjében, ahogy az ügynöki beszervezések is többször kudarcba fulladtak érseksége alatt.

Szabó Csaba, a bécsi Collegium Hungaricum tudományos igazgatóhelyettese rámutatott: Grősz József „emberpróbáló időszakban” lett egyházi vezető. Először a szombathelyi egyházmegyét húzta ki a csődből püspökként, majd 1943-ban nevezték ki kalocsai érseknek; ekkoriban menekültek a bukovinai székelyek Bácskán keresztül az egyházmegye területére. Mindszenty József esztergomi érsek 1948 végi letartóztatása után két és fél évig ő lett a magyar katolikus egyház vezetője. A katolikus egyház dacolt a kommunista hatalom nyomásával, pedig a szerzeteseket is ekkor börtönözték be. 1951-ben megszállták palotáját és letartóztatták – mondta a történész.

Mint Szabó Csaba fogalmazott, Grősz József eljátszotta azt a szerepet, amit a hatalom elvárt tőle a koncepciós perben úgy, hogy azzal senkinek nem ártott. A bírósági eljárás során nem tudta, milyen ítélet vár rá, még a halálbüntetés is szóba jöhetett. A Grősz-per 27 mellékperében csaknem 30 embert ítéltek halálra, 17 ítéletet végre is hajtottak – hívta fel a figyelmet. A 70 oldalas bevezető tanulmány után 928 lábjegyzettel ellátott dokumentumgyűjtemény szerepel – közölte. Megemlítette, hogy Mikós Imréhez, az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) „hírhedt vezetőjéhez” korábban három éven keresztül együtt jártak a szerzővel interjúkat készíteni, ezek a tapasztalatok érezhetők a könyvön, mégpedig a történeti forrásokban szereplőkhöz való empatikus hozzáállásban.

Kálmán Peregrin azt mondta: az ÁEH felállítására és a Grősz-perre 1951-ben azért volt szükség, mert nem váltotta be a kommunista hatalom reményeit az állam és a katolikus egyház között létrejött 1950-es megállapodás. A kötet célja, hogy a kutatók „lássák együtt a természetest és a természetfölöttit” – hangsúlyozta. A könyvet csütörtökön Kalocsán is bemutatják a közönségnek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.