Az életükért reszketnek a nagykövetségen

Ali Abdalláh Száleh jemeni elnök több száz felfegyverzett híve körülvette vasárnap délután az Egyesült Arab Emírségek szanaai nagykövetségét, ahol nyugati nagykövetek és egy perzsa-öbölbeli közvetítő tartózkodik, megoldani próbálva a jemeni belpolitikai válságot – közölte egy diplomata.

MNO
2011. 05. 22. 16:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és az Európai Unió nagykövete, valamint Abdel-Latíf az-Zajáni, az Öböl menti Együttműködési Tanácsnak (GCC) az ügyben közvetítő főtitkára van az épületben – mondta a diplomata az AFP francia hírügynökségnek.

A nagykövetségen lévők Száleh döntésére várnak, hogy aláírja a GCC által kidolgozott, az elnöki hatalom átadásáról szóló megállapodást, amelyet az ellenzék szombaton már aláírt. Az államfő azonban továbbra sem hajlandó erre.

Szoltán al-Barakáni, a kormányzó párt főtitkárhelyettese szerint Száleh addig nem írja alá a dokumentumot, amíg meg nem határozzák annak „végrehajtási mechanizmusát”.

Lelőttek egy tüntetőt, egy másikat pedig megsebesítettek lőfegyverrel a szanaai repülőtérre vezető úton, amelyet eltorlaszoltak az államfő hívei, miközben a fővárosban az elnök távozását követelő ellenzéki mozgalom januári kezdete óta a legnagyobb, mintegy másfél milliós tiltakozó gyűlés zajlott. A két eltalált férfi is oda tartott tüntetők csoportjával egy közeli faluból.

Szálehet támogatók százai már vasárnap reggel elzárták a főváros főbb útvonalait. Ali Abdalláh Száleh 33 éve van hatalmon. A lemondatásáért hónapok óta zajló tömegtüntetéseken már több mint 180 ember vesztette életét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.