Az iráni elitalakulat tesztelheti az új rakétákat

Új rakétarendszert állítottak hadrendbe vasárnap az iráni hadseregben, ami Teherán állítása szerint azt mutatja, hogy az ország képes a rakétafegyver tömeges előállítására.

MNO
2011. 05. 22. 12:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az al-Alam állami televízió arab nyelvű adásában azt közölte, hogy az új Kijam–1 (Újjászületés) típusú, föld-föld rakétákat sikeresen tesztelték vasárnap, és átadták azt a hadseregnek. A rakétákat, amelyeknek hatótávolságát nem közölték, a Forradalmi Gárda elitalakulat légi részlegénél rendszeresítik, ezeket nehezebb lesz felderíteni, mint a korábbi típusokat – hangzott el a tévében.

A félhivatalos Fars hírügynökség idézte Ahmad Vahidi védelmi minisztert, aki szerint a Kijam – az első stabilizátor szárny nélküli rakéta – tömeggyártása azt mutatja, hogy Irán önellátó a különböző rakétatípusok előállítása terén.

Irán heves vitában áll a nyugati hatalmakkal nukleáris programja megítélésében. Teherán azt állítja, hogy az békés célú és csupán az elektromos energia előállítását szolgálja, míg Washington és szövetségesei úgy vélik: Irán atomfegyvereket készül gyártani.

Izrael szerint komoly veszélyt jelenthet számára az, ha nukleáris fegyverek birtokába jut Irán, amely nem ismeri el Izrael állam létét, és támogatja a Hamász és a Hezbollah radikális szervezeteket. Sem Izrael, sem az Egyesült Államok nem zárja ki annak lehetőségét, hogy fegyveres akcióval megakadályozzon egy ilyen forgatókönyv megvalósulását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.