Az újságírók kővé dermedve hallgatták az elnök leckéztetését

Izrael soha nem tér vissza a „védhetetlen” 1967-es határok mögé – ígérte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn Washingtonban a legnagyobb amerikai Izrael-lobby éves kongresszusán.

MNO
2011. 05. 24. 8:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Egy dolog felől biztosítani akarom önöket: (a békemegállapodás) a biztonságot kell, hogy garantálja Izrael számára, ennélfogva Izrael nem térhet vissza a védhetetlen 1967-es határokhoz” – mondta többezres Izrael-barát közönségének az Amerikai–Izraeli Közügyek Bizottságának (AIPAC) fórumán. AIPAC-beli szereplése után Netanjahu kedden a kongresszus előtt mond beszédet, néhány nappal azt követően, hogy nyílt vitába keveredett Barack Obama amerikai elnökkel a közel-keleti békefolyamat ügyében.

Kongresszusi beszédében – mint előrebocsátotta – „egy biztonságos izraeli–palesztin béke képét fogja felvázolni”. Azt ígérte, hogy „a kendőzetlen igazságot” fogja mondani. „Ez a konfliktus azért tombol már száz éve, mert a palesztinok nem hajlandók véget vetni neki. Nem hajlandók elfogadni egy zsidó államot” – fűzte hozzá, tüstént jelezve, hogy nem kíván békülékeny hangot megütni. Elismerte ugyanakkor, hogy Obama elnök a napokban sziklaszilárd elkötelezettségről tett tanúbizonyságot Izrael biztonságát illetően, s köszönetet mondott az új izraeli rakétaelfogó rendszer kifejlesztésének finanszírozásáért is.

Beszédének hangvétele így élesen különbözött attól a perlekedő stílustól, amely néhány korábbi – Obamának a határkérdésről kifejtett álláspontjára reagáló – nyilatkozatát jellemezte. Washingtonba érkezésekor, pénteken az izraeli kormányfő keményen visszautasította az amerikai elnök előzőleg kifejtett nézetét arról, hogy Izrael és a leendő független Palesztina határainak az 1967-es határokon kell alapulniuk, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék módosíthatnak. Netanjahu attól sem riadt vissza, hogy egy példátlan jelenetben éppen az Ovális irodában adjon leckét Obamának a kővé dermedt újságírók előtt.

Vasárnap Obama az AIPAC közönsége előtt kitartott álláspontja mellett, hangsúlyozva, hogy az általa használt formula a többszöri félremagyarázás ellenére jól ismert, és módot ad a tárgyaló feleknek arra, hogy a két állam létére épülő megoldás kidolgozásakor figyelembe vegyék az elmúlt 44 év alatt bekövetkezett demográfiai változásokat és a két fél igényeit. Válaszul az izraeli kormányfő azt mondta, kész együttműködni az amerikai elnökkel „a béketárgyalások felújítása érdekében”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.