Biztosra mennek: harci helikopterek indultak Líbia felé

Harci helikoptereket indítottak útnak Líbia felé egy francia hadihajón, hogy adott esetben bevessék őket a katonai patthelyzet megoldására – jelentette hétfőn a Le Figaro című párizsi újság.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785791" target="_blank"><strong>• Aggasztó helyzet: megállapodhatnak a szankciókról + Képek</strong></a>

MNO
2011. 05. 23. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 12 harci helikoptert a francia haditengerészet egyik legmodernebb hajója, a Tonnerre vette a fedélzetére, és május 17-én este Líbia felé indult velük. „Ez NATO-szintű akció… a szövetségesek egyeztetett akciója” – mondta el a lapnak egy diplomáciai forrás. A hírt sem az észak-atlanti szövetségnél, sem a francia fegyveres erőknél nem kommentálták. A harci helikopterek esetleges bevetése növelheti a légicsapások hatékonyságát, de a kockázatokat is, mert lelövésük miatt fegyveres mentőakcióra lehet szükség a szárazföldön.

Száműznék az Ezredest

Washington hétfőn felszólította Moammer Kadhafi líbiai vezetőt, hogy vonuljon száműzetésbe. Jeffrey Feltman közel-keleti ügyekben illetékes amerikai államtitkár-helyettes meglepetésszerű látogatásra vasárnap éjjel érkezett Bengáziba, a líbiai felkelők „fővárosába”, ahol tárgyalásokat folytat az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) képviselőivel.

Ő a legmagasabb rangú amerikai diplomata, aki a líbiai felkelés kezdete óta a Kadhafi-ellenes erők vezetőihez látogatott. Washington szerint, amely „továbbra is elkötelezett a líbiai lakosság megvédelmezésére”, Kadhafinak távoznia kell a hatalomból és Líbiából – áll az amerikai külügyminisztérium közleményében, amelyben a tárca bejelentette Feltman bengázi látogatását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.