Brémában majdnem minden marad a régiben

Brémában az SPD és a Zöldek jelentős többséggel kormányozhatnak tovább. Az ARD közszolgálati televízió első becslése szerint a Jens Böhrnsen (SPD) polgármester vezette szociáldemokraták 38 százalékot kaptak. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/785350" target="_blank"><strong>• Túlélik? Újabb óriási pofont kaphatnak a kormánypártok</strong></a><br />

2011. 05. 22. 16:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legkisebb német tartományban a háború vége óta az SPD állít polgármestert. Elsősorban a Zöldek számára jelentett hatalmas győzelmet a két városból, Brémából és Bremerhavenből álló tartományi választási eredmény. A szavazatok 22,5 százalékával az első becslések szerint megelőzték a CDU-t. A kereszténydemokratákra a polgároknak mindössze az ötöde voksolt.

Becslések szerint az FDP (3 százalék) és a Baloldali Párt (6 százalék) aggódhat az öt százalékos bejutási küszöb eléréséért. Az érdeklődés még alacsonyabb volt, mint négy évvel ezelőtt. Először választhattak Németországban a 16 évüket betöltött fiatalok. A választójog változtatása miatt szerda előtt nem lehet a hivatalos végeredményre számítani. Az új választójogi rendszerben a polgároknak öt szavazati lehetősége volt. Nem csak a pártra szavazhattak, hanem véleményt nyilváníthattak, hogy az adott párt jelöltjeiből kit látnának szívesen a szenátusban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.