Cél a Kuril-szigetek fejlesztése

A Kuril-szigetek fejlesztését, így a közlekedési infrastruktúra, az energetikai és a szociális szféra problémáinak megoldását sürgette Szergej Ivanov orosz miniszterelnök-helyettes vasárnap.

MNO
2011. 05. 15. 16:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ivanov vezette kormányküldöttség – amelynek tagja Ivanov Igor Levityin közlekedési, Elvira Nabiullina gazdaságfejlesztési, a természeti erőforrásokért és ökológiáért felelős Jurij Trutnyev, valamint Viktor Baszargin regionális fejlesztési miniszter, illetve Alekszandr Horovasin, a Szahalini terület kormányzója – vasárnap érkezett távol-keleti körutazásának újabb állomására, a Kuril-szigetekre. Két szigetet – Iturupot és Kunasirt – is felkerestek, hogy tájékozódjanak a középtávú fejlesztési program alakulásáról, valamint egy új kikötő és új repülőtér építési munkálatairól.

Megfigyelők szerint a magas rangú küldöttség újabb bizonyítéka annak, hogy Oroszország makacsul kitart álláspontja mellett a Kuril-szigetek miatt Japánnal évtizedek óta húzódó területi vitában. Tavaly novemberben először a történelemben Dmitrij Medvegyev személyében az orosz elnök kereste fel a vitatott szigetcsoportot, amit aztán Kan Naoto japán miniszterelnök „megengedhetetlen durvaságnak” minősített. Moszkva válaszul leszögezte, hogy a Kuril-szigetek feletti orosz szuverenitás nem vitatéma, Oroszország elnöke munkalátogatásokat tesz, függetlenül Tokió reakciójától. (Japán a szigetlánc négy legdélibb tagjának a hovatartozását vitatja.)

Szergej Ivanovnak nem tetszik a Kuril-szigeteken kialakult szociális és gazdasági helyzet, sem az emberi élet minősége. „Ha nevén nevezzük a dolgokat, teljes mértékben hiányoznak a minőségi élethez szükséges bármilyen feltételek” – mondta a miniszterelnök-helyettes az Iturup-szigeten fekvő Rejdovoje településen, ahol a geotermikus energiát javasolta a szénhidrogénekre alapozott ellátás alternatívájaként.

Hangsúlyozta, hogy gyorsan és hatékonyan kell felhasználni a terület fejlesztését célzó, 2007–2015-re szóló szövetségi program forrásait, meg kell teremteni az emberi élet normális feltételeit. Elismerte viszont, hogy a rendelkezésre álló 15 milliárd rubel (mintegy 380 millió euró) nem valami nagy összeg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.