Csökken az életbiztosítás népszerűsége

Tovább zsugorodtak az életbiztosítási díjbevételek az idei első negyedévben, a társaságokhoz 114,1 milliárd forint folyt be, ez több mint 3 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, holott már a 2010 első három hónapjában regisztrált 118,1 milliárd forintnyi életbiztosítási díj is mintegy 10 milliárd forinttal volt kevesebb, mint három évvel azelőtt – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn.

MNO
2011. 05. 23. 12:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2011. első negyedévi díjbevételeken belül 67,3 milliárd forintot fizettek be az ügyfelek a folyamatos díjas szerződésekre, míg az egyszeri díjasokra, illetve eseti díjként 46,8 milliárd forintnyi befizetés érkezett a biztosítókhoz. Az arány lényegében megegyezik az egy évvel korábbival, így az életbiztosítási piac csaknem 4 milliárd forintos csökkenése az egyszeri díjas piac csökkenésének tudható be. Miután az egyszeri díjas biztosítások inkább befektetések, mint biztosítások, az állományuk aszerint változik, hogy a befektetési piacon hol érhető el nagyobb hozam. Kifejezetten igaz ez az egyszeri díjas befektetési egységekhez kötött (unit linked életbiztosítások) életbiztosításokra.

Az életbiztosítási piac zsugorodása a szerződések darabszámán is nyomot hagyott: a 2011. március végi 1,96 millió szerződés több mint 111 ezer darabbal volt kevesebb, mint az egy évvel korábban nyilvántartott 2,08 millió. Ez arra utal, hogy a lejáró, illetve megszűnő kontraktusokat nem tudták pótolni az új kötések. A változásnak oka az is, hogy a múlt század 90-es éveinek első felében volt felfutóban a magyar életbiztosítási piac, és az akkor kötött szerződések mostanában járnak le. A biztosítók – éppen a magán-nyugdíjbiztosítás marginalizálása miatt – arra készülnek, hogy a lejárt életbiztosítások tőkéjét nyugdíjbiztosításként vonzzák vissza magukhoz.

A Mabisz közleménye idézi Molnos Dánielt, a szakmai szervezet főtitkárát, aki szerint elengedhetetlen, hogy a lakosság ráébredjen a hosszú távú öngondoskodás szükségességére. A Swiss Re viszontbiztosító 11 nyugat-európai országra és Lengyelországra kiterjedt felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 11 százaléka vélte úgy, hogy megfelelő anyagi biztonsággal rendelkezik a családja arra az esetre, ha mint családfenntartó, esetleg munkanélkülivé válna, súlyos betegségben betegedne meg, illetve hirtelen meghalna. A megkérdezettek mindössze 26 százaléka vélte úgy, hogy a családfenntartó elhalálozása esetén az állam képes lenne a korábbi időszakhoz hasonló ellátást biztosítani a hátramaradottaknak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.