Egy lábbal is feljutott a csúcsra

Elérte szombaton Erőss Zsolt és Gál László a 8516 méter magas Lhoce csúcsát, ezzel 11-re növelték a magyarok által megmászott nyolcezres hegyek számát.

MNO
2011. 05. 22. 12:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mount Everest társhegyének sikeres csúcstámadását követően a két mászó késő éjszaka érte el a 7900 méteren lévő IV-es tábort, jelenleg pedig már a III-as táborban vannak. Állapotuk jó, csak fáradtak – tájékoztatta Vincze Szabolcs sajtófőnök vasárnap az MTI-t. A Magyarok a világ nyolcezresein sorozatának 2011-es expedíciója során Erőss Zsolt a kilencedik, Gál László pedig az első nyolcezres csúcsát mászta meg, rögtön a világ negyedik legmagasabb hegyével kezdve.

A Lhoce a magyar expedíciós hegymászás tizenegyedik nyolcezrese. A magyar csapat május 24-én hagyja el az Everest alaptáborát, és indul el Lukla felé.

Erőss Zsoltot, a Mount Everest első magyar meghódítóját, tavaly januárban a Magas-Tátrában lavinabaleset érte, és térdtől lefelé amputálni kellett jobb lábát. Egy újonnan kifejlesztett műlábbal vágott neki a Lhocénak. Elindulása előtt azt mondta: „Úgy érzem, hogy tavaly szépen tudott fejlődni a lábam, és ez azóta is tart. A rehabilitáció időszakát ugyanakkor lezártam, ez a túra már nem az. Remélem, nem fogom hátráltatni a csapatot sőt, vissza tudok kerülni a húzóemberek közé.”

A Magyarok a világ nyolcezresein elnevezésű expedíciós sorozatot Kollár Lajos, Erőss Zsolt és Mécs László indította el a 2002-es sikeres Everest-mászás után azzal a céllal, hogy a világ 14, nyolcezer méternél magasabb hegycsúcsára jusson fel magyar hegymászó. A programmal népszerűsítik a hegymászáshoz kapcsolódó életmódsport értékeit is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.