Elképesztő mélyre merültek a barlangi búvárok + Videó

Ausztráliai barlangi búvárok (spelenauták) egy csapata 194 méterre merült, ezzel új mélységi rekordot állított fel, miközben egy titokzatos új-zélandi folyó forrása után kutatott. A csapat küldetése, amit részint a National Geographic finanszírozott, az volt, hogy meglelje a Déli-szigeten található Pearse folyó eredési pontját.

Kollár Krisztián
2011. 05. 19. 3:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A misztikus Pearse folyóról – amely egy hegy oldalából tör a felszínre – az az elgondolás, hogy egy hatalmas, föld alatti barlangrendszerből ered, azonban pontos forrása a mai napig „homályba” vész. A hatfős búvárcsapat, élén dr. Richard Harrisszel, ennek a felkutatására vállalkozott, miközben elérték a 194 méteres rekordmélységet a barlangban. A búvárok állítása szerint azonban közel sem érték el a legmélyebb pontot, „a rendszer az ismeretlenbe veszik”, így okkal feltételezhető, hogy ez a világ egyik, ha nem a leghatalmasabb hideg vizes barlangja.



Ahhoz, hogy a búvárok biztonsággal hajthassák végre a küldetésüket, a barlang víz alatti járatainak különböző pontjain levegővel feltöltött műanyag dobozokból készített várakozóhelyeket – 7, 16, 28 és 40 méter mélységben – hoztak létre. A kialakított megállókban így szárazon tudták kipihenni a megterhelő merüléseket, alkalmuk volt élelmet venniük magukhoz, és az alig több mint 6 Celsius-fokos víz után némiképp fel is melegedhettek. (A megállókra azért van szükség, mivel a mély és hosszú időtartamú merülés során az emberi szervezet nitrogénnel telítődik. Amennyiben a búvárok bizonyos mélységekben meghatározott ideig nem várakoznak, akkor súlyos dekompressziós betegséget kapnak, ami bénulással, de akár halállal is járhat.) Az eddig feltérképezetlen barlangban végrehajtott merülések során az élővilágot is tanulmányozta és mintákat gyűjtött a csapat. A mostani expedíciót több másik is megelőzte az elmúlt években, de az említett hihetetlen mélységet, amelyet 27 percnyi ereszkedés után értek el a búvárok, korábban még nem sikerült meghódítani. A 194 méteres mélység megmerülésének tényleges ideje azonban jóval több időt vett igénybe, a hosszú dekompressziós idő (a sátrakban töltött megállás és várakozás, az úgynevezett zsilipelés idő) miatt kilenc óránál is tovább tartott.

Az expedíció sikeres teljesítése azonban még várat magára, mivel a folyó forrásának helyére egyelőre még nem leltek rá. A spelenauták ugyanakkor nem tettek le a tervükről, és a következő évben újabb feltáró búvárexpedíciót indítanak a Pearse folyó eredetének megtalálására.

(Forrás: nationalgeographic.com, scubadiving.com)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.