Elővette a nála lévő pisztolyt, és fejbe lőtte az arabot

Fegyveres rablással, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség azt a volt rendőrt és társait, akik arab pénzváltókat támadtak meg Budapesten, az egyik sértettet meg is ölték. A csoport ügyeinek bizonyításában hétfőn befejeződött az eljárás a Fővárosi Bíróságon, pénteken az ügyészség képviselője várhatóan megkezdi perbeszédét.

Csibra Tibor
2011. 05. 23. 19:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végéhez közeledik annak a társaságnak a büntetőpere a Fővárosi Bíróságon, amelynek tagjai két évvel ezelőtt hazánkban élő arab pénzváltókat támadtak meg Budapesten, az egyik sértettet meg is ölték. Az ügy elsőrendű vádlottja E. Gábor, aki a bűncselekmények elkövetésekor rendőr volt, a Rendészeti Biztonsági Szolgálatnál teljesített szolgálatot. A vádpontok egyike szerint az egykori egyenruhás elfogása után megpróbált megszökni ügyészi kihallgatása közben, s kiugrott az ügyészség Belgrád rakparti épületének ablakán, de az esés közben súlyosan megsérült, az utcán fogták el újra a rendőrök. E. Gábornak nyolc társa van a büntetőperben, vele együtt hárman vannak előzetes letartóztatásban, a többiek szabadlábon védekeznek, utóbbiak a rablásokat megelőző terepszemlékben és a kiszemelt valutázók megfigyelésében vettek részt, illetve a bűncselekmények elkövetőinek menekülését segítették.

A vádirat szerint E. Gábor, M. János és P. László 2009 nyarán határozták el, hogy külföldiek kirablásával szereznek nagyobb mennyiségű pénzt, amelyet autókra, luxuscikkekre kívántak elkölteni. A csoport tagjai úgy gondolták, hogy a Budapesten üzletelő arab pénzváltók ideális célpontok lehetnek, mert mindig sok pénz van náluk, és nem mernek feljelentést tenni a rendőrségen. A vádlottak ismerőseiket rávették, hogy vegyenek részt a támadások előkészítésében, s velük együtt figyelni kezdték a Keleti pályaudvar és a józsefvárosi piac valutázóit. A terheltek először egy egyiptomi férfit raboltak ki a lakásánál, amikor a sértett kiszállt a kocsijából. Viperákkal összeverték, és elvették a táskáját, majd autóval elmenekültek a helyszínről, az arabtól 7,5 millió forintot zsákmányoltak. Néhány hónap múlva újra támadtak, kiszemelt célpontjuk ezúttal is egy arab pénzváltó volt. A férfit ugyancsak az otthona közelében, egy panelépületben elrejtőzve várta E. Gábor és M. János.

A vádlottak bukósisakot viseltek, mert tervük úgy szólt, hogy robogókkal menekülnek el a támadás után. Az arab férfinak gyanús lett a két motorosruhát viselő idegen a lépcsőházban, s közeledtükre előrántott egy tőrkést, hogy védje magát. E. Gábor dulakodni kezdett vele, a földre kerültek, de nem bírtak egymással. A rablók – állításuk szerint – menekülőre fogták volna, de a sértett nem tágított, és megsebesítette a volt rendőrt. E. Gábor ekkor elővette a nála lévő pisztolyt, és fejbe lőtte az arabot, aki a helyszínen életét veszítette. A rablógyilkosságnak szemtanúja volt az áldozattal lévő terhes felesége is, aki megpróbált segíteni férjének, de nem járt sikerrel. Az asszony korábban tanúként nyilatkozott a büntetőperben. E. Gáborék 45 ezer amerikai dollárt találtak a sértett kabátjában, az összeget magukkal vitték.

Az említett szökési kísérletekor E. Gábor rosszullétet színlelt a vádhatóság irodájában, az őt kihallgató ügyészek vélhetőleg azért engedték az ablak közelébe, hogy levegőzhessen. Egyikük el is kapta az ablakon kiugró vádlott ruházatát, de nem tudta megtartani, így a terhelt lezuhant. E. Gábor – hasonlóan az ügyben tanúként nyilatkozó édesanyjához – azt állítja, hogy nem szökni próbált, hanem véget akart vetni életének. A vádpontok között szerepel az is, hogy az elsőrendű vádlott a Rendészeti Biztonsági Szolgálattól különböző lőszereket vitt ki engedély nélkül, és azokat otthonában tartotta.

A hétfői tárgyalási napon Kővári Tibor büntetőtanácsa két igazságügyi szakértő meghallgatásával a bizonyítás végére ért a társaság ügyeiben, pénteken várhatóan a Fővárosi Főügyészség képviselője megkezdi vádbeszédét, jövő héten pedig a védelem kap szót. A volt rendőrt és társait fegyveres rablással, nyereségvágyból elkövetett emberöléssel és más bűncselekményekkel vádolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.