„Ez az utolsó koporsószöget is beütheti a kapcsolatba”

„Beütheti a koporsószöget” az Egyesült Államok és Pakisztán kapcsolatába a mumbai vérengzésért felelős terroristák pere – írja a The New York Times. A vád egyik legfőbb tanúja ugyanis azt állítja, a művelet nagy részét az ország hírhedt titkosszolgálata, az ISI finanszírozta. Nem indul az elnökjelöltségért Mike Huckabee, a republikánus verseny egyik nagy esélyese – tudósít a The Slate. A konzervatív politikus televíziós műsorában jelentette be, több hónapos kampányolás után végül mégsem száll be a versenybe.

2011. 05. 15. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com)

„Beütheti a koporsószöget” az Egyesült Államok és Pakisztán kapcsolatába a mumbai vérengzésért felelős terroristák pere – írja a The New York Times. A vád egyik legfőbb tanúja ugyanis azt állítja, az operáció nagy részét az ország hírhedt titkosszolgálata, az ISI finanszírozta. A 2008 novemberében történt támadássorozat 163 ember életét követelte, közülük hat amerikai állampolgár volt. A brutális terrorcselekmény kitervelői most az Egyesült Államokban is bíróság elé állnak tetteikért, sorsukról egy chicagói szövetségi tárgyalóteremben döntenek majd.

Mint ismert, hivatalosan a Laskar e-Taiba militáns csoport vállalt felelősséget a terrortámadásért. David Coleman Headley, a támadások egyik legfőbb kitervelőjének tartott amerikai–pakisztáni állampolgár azonban elfogása után azt vallotta, az egész akciót az ISI-től kapott 25 ezer dollárból finanszírozták. Headley összekötője, egy bizonyos Ikbal őrmester „az egész India elleni tervet végighallgatta”, majd később egy másik magas rangú tiszt is „pénzügyi támogatásáról biztosította” a merénylet tervezőit.

A Times hivatalos forrásokból megtudta, a kormányzat megítélése nem egészen egységes Headley-t illetően: van, aki szerint igazat beszél, és vallomása alapján meg kellene szakítani minden kapcsolatot az ISI-vel, mások azonban csupán egy halálbüntetéstől félő, bukott ember utolsó kétségbeesett próbálkozásának tartják a pakisztáni titkosszolgálatról szóló történetet. Headley előélete nem éppen bizalomra ad okot: a férfi múltja alkohol- és drogfüggőséggel, különböző csalási ügyekkel és börtönben töltött évekkel tarkított. A kormányzat valamilyen szinten mégis megbízhat benne, hiszen Headley ezúttal nem a vádlottak padján ül, hanem az ügyész tanújaként lesz jelen a tárgyaláson, mely Tahavur Husszain Rana, egy chicagói üzletember bűnösségét hivatott bizonyítani a támadásokban. A vád szerint Rana pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtott a terroristáknak – a férfi azonban azt állítja, azért segített Headley-nek, mivel az állítása szerint az ISI-nek, azaz a pakisztáni kormánynak dolgozott.

A két ország kapcsolata Oszama bin Laden megölése óta egyébként is különösen feszült, amelyet a tárgyalás során kiderülő újabb részletek csak tovább ronthatnak. „Ez a bírósági meghallgatás az utolsó koporsószöget is beütheti az amerikai–pakisztáni kapcsolatba, különösen, ha a teremben elmesélik, hogyan vett részt az ISI hat amerikai állampolgár brutális meggyilkolásában” – vélekedik Bruce O. Riedel terrorizmus-szakértő, volt CIA-ügynök. Egyes amerikai hatóságok mindenesetre megpróbálják menteni a menthetőt: a védelem kérte, mutassák be a pakisztániak felelősségét tárgyaló külügyminisztériumi és titkosszolgálati jelentéseket, a bíróság azonban nemzetbiztonsági okokra hivatkozva nem adott helyt a javaslatnak. A vádlottak padján ül Rana mellett négy másik férfi is, köztük a hírhedt Ikbal őrmester is, a vádirat azonban semmiféle pakisztáni kapcsolatot nem említ, egyszerűen az e-Taiba tagjainak nevezi őket.

Ez a szolidaritás valószínűleg annak köszönhető, hogy egyes körök gyanús üzelmei ellenére is hasznos szövetségesnek tartják a titkosszolgálatot a terrorizmus elleni harcban. Ha megszüntetnék a támogatást és elvágnák a kapcsolatot, azzal csak tovább radikalizálnák a pakisztáni tiszteket, ráadásul a szervezet gyengülése a helyi militáns csoportoknak is bátorítást adnának – vélekedik Marty Martin visszavonult CIA-tiszt, aki 2002 és 2004 között a Bin Laden utáni hajtóvadászatot igazgatta. „Nincs más választásunk, mint hogy velük dolgozunk – fogalmaz Martin. – Hogy miért? Mert ennek még koránt sincs vége.”

The Slate (slate.com)

Nem indul az elnökjelöltségért Mike Huckabee, a republikánus verseny egyik nagy esélyese – tudósít a The Slate. A konzervatív politikus televíziós műsorában jelentette be, több hónapos kampányolás után végül mégsem száll be a versenybe.

A főként szociálisan konzervatív, keresztény körökben népszerű politikus 2008-ban megnyerte a különösen fontos csatatérnek számító iowai versenyt, platformját ugyanakkor nem tudta kiszélesíteni, így végül a nagyobb tömegeket megszólítani képes John McCain lett az előválasztás győztese. A jelenlegi versenyben szintén nagy eséllyel indult volna, a közvélemény-kutatók szerint az első öt hely egyikét tudhatta magáénak, mely egy több mint tízszereplős futamban egyáltalán nem számított rossznak. „Minden tényező azt súgja: gyerünk! A szívem azonban tiltakozik – fogalmazott Huckabee, aki saját, Fox Newson futó műsorát használta a fontos bejelentés megtételére. – Számomra ez nem politikai, pénzügyi vagy gyakorlati döntés, hanem spirituális.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.