Feloldhatják az oroszok az exporttilalmat

Oroszország feloldhatja a tavaly elrendelt gabonaexport-tilalmat júliustól – közölte egy kormányzati forrás hétfőn.

MNO
2011. 05. 23. 18:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Interfax orosz hírügynökség által idézett forrás szerint „bár végleges döntés még nem született, 90 százalék a valószínűsége annak, hogy július elejétől megszűnik a korlátozás”. Oroszországban augusztus 15-én lépett életbe a gabonaexport-tilalom. Oroszország addig a világ harmadik legnagyobb gabonaexportőre volt, 2009-ben több mint 24 millió tonnát adott el külföldre, és ezzel a nemzetközi piac mintegy 15 százalékát fedte le.

A kormány azzal indokolta a tilalom bevezetését, hogy gondoskodni kell a belföldi szükségletekről és a 2011. évi tartalék képzéséről, illetve le kell szorítani a rohamosan emelkedő belföldi árakat. Oroszországban tavaly csupán 60,9 millió tonna gabonát takarítottak be a hosszan tartó aszály miatt, holott egy évvel korábban még 90 millió tonna volt a termés. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) moszkvai attaséja március végén 84 millió tonna körüli idei terméssel számolt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.