Fico tombol: veszélyes magyar választójogot adni

Robert Fico szlovák exkormányfő szerint beláthatatlan következményekkel járhat a közép-európai régió stabilitására, ha a jövőben szlovák állampolgárok választhatják meg a budapesti politikai vezetést.

MNO
2011. 05. 23. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A szlovák–magyar kettős állampolgárság veszélyességét a Szlovák Köztársaság magyar állampolgárságú polgárainak adott választójogban kell látni. A gyakorlatban ez azt fogja jelenteni, hogy a jövőben a Szlovákiában élő emberek fogják megválasztani a politikai vezetést Budapesten, aminek beláthatatlan következményei lehetnek a régió stabilitására nézve” – fejtette ki az ellenzéki Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke hétfőn, amikor a Pravda.sk szlovák internetes hírportál olvasóinak a kérdéseire válaszolt.

„A magyar állampolgárság odaítélése a Szlovák Köztársaság állampolgárainak egy magyar törvény alapján történik, ami nyilvánvaló beavatkozás a Szlovák Köztársaság belügyeibe, mert a kettős állampolgárság mindig kétoldalú megállapodás eredménye” – állította Fico.

A határon túli magyarok könnyített honosításáról szóló törvényt egy éve fogadta el a magyar Országgyűlés. Az akkor még Robert Fico vezette Szlovákia azonnal ellentörvénnyel reagált. A pozsonyi törvénymódosítás lényege, hogy az a szlovák állampolgár, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát, azonnal elveszíti az eredetit. Egy év alatt több tucatnyi ilyen eset volt, de ezek közül csak egy-kettő érintette a szlovákiai magyarokat, így a pillanatnyilag hatályos szabályozás a szlovákok egy részét is zavarja.

A tavaly nyáron hatalomra került, Iveta Radicová miniszterelnök vezette jobbközép kormánykoalíció megígérte ugyan, hogy módosítani fogja az állampolgársági törvényt, de annak formájáról a koalíciót alkotó négy párt mindeddig nem tudott megállapodni. Jelenleg úgy néz ki, hogy az ügyben csak a parlament őszi ülésszakán születik döntés.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.