Ha nem lesz összefogás, akkor a charta egy üres papír marad

Martonyi János külügyminiszter szerint a horvát uniós csatlakozás időpontja tekintetében a következő napoknak döntő jelentőségük lesz. A miniszter szerint megvan az esélye annak, hogy Horvátország csatlakozási tárgyalásai lezáruljanak a magyar uniós elnökség végéig.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/785653" target="_blank"><strong>• Az álomdátum helyett a valóság 2013. július 1-je </strong></a><br />

MNO
2011. 05. 22. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eu2011.hu honlapon olvasható, az Általános Ügyek Tanácsa brüsszeli ülése előtt készített interjúban Martonyi János közölte: a külügyminiszterek hétfő este minden kérdésre kiterjedő, alapos eszmecserét fognak folytatni a horvát csatlakozás állásáról egy munkavacsora keretében. Ennek során „feltehetően felmerül majd a csatlakozás indikatív időpontjának kérdése is, illetve minden más, ezzel összefüggő ügy” – mondta a miniszter.

Martonyi János emlékeztetett arra, hogy „Horvátország az elmúlt hetekben rendkívüli mértékben felgyorsította felkészülését, és ezt folytatni fogja a következő napokban-hetekben is. (...) Megvan tehát az esélye, hogy a csatlakozási tárgyalásokat a magyar elnökség végéig le tudjuk zárni” – hangsúlyozza Martonyi János.

Az Általános Ügyek Tanácsának napirendjén szerepel az uniós roma-keretstratégia megvitatása is. Martonyi úgy véli, hogy „a romák ügye alapvetően szociális, foglalkoztatási, oktatási, egészségügyi és lakhatási probléma, de természetesen vannak diszkriminációellenes és emberi jogi dimenziói is”. A miniszter szerint a romák társadalmi befogadása terén a tagállamoknak van elsődleges felelősségük, de az unióban élő nyolcmilliós roma kisebbség szociális és gazdasági helyzetének javítása a tagállamok közös érdeke, az EU-szintű együttműködés pedig komoly hozzáadott értéket teremthet.

Elfogadják a miniszterek az alapjogi charta egyéves működésének tapasztalatairól szóló tanácsi záródokumentumot is. A charta biztosítja, hogy a polgárok jogai ne sérüljenek az Európai Unióban, és Martonyi szerint a charta alkalmazásának első évi tapasztalatai nagyon pozitívak. A magyar külügyminiszter felhívja a figyelmet arra is, hogy az alapjogi charta végrehajtását ellenőrizni kell. Ha az uniós intézmények nem fognak össze, akkor a charta egy üres papír marad – mondta. Ezt az összefogást és elkötelezettséget erősíti meg hétfőn az Általános Ügyek Tanácsa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.