Kiásták az elnököt a földből

Kihantolták hétfőn Salvador Allende egykori chilei elnök földi maradványait Santiago központi temetőjében annak az igazságügyi vizsgálatnak a keretében, amelynek az a célja, hogy megállapítsa: az államfő öngyilkos lett-e az 1973. szeptember 11-i puccs idején, vagy mások lőtték le.

MNO
2011. 05. 23. 15:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértői vizsgálat a törvényszéki orvosi szolgálat és külföldi szakemberek feladata lesz. Allendével – az első marxistával, akit 1970-ben Chile elnökévé választottak – golyó végzett a santiagói Moneda elnöki palotában Augusto Pinochet tábornok 1973-as államcsínye napján. Az akkori vizsgálat szerint Allende önkezével vetett véget életének, de később kételyek merültek fel ezzel kapcsolatban, és volt olyan szakértő, aki szerint különböző kaliberű lövedékek oltották ki az államfő életét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.