Kisebbségi kormány Szlovéniában

Szlovéniának hétfő óta kisebbségi kormánya van. Borut Pahor miniszterelnök balközép kormánya elvesztette parlamenti többségét, mivel a nyugdíjasok pártja (DeSUS) hétfőn hivatalosan is megerősítette korábban már beharangozott kilépését a koalícióból.

MNO
2011. 05. 09. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DeSUS hétfőn végleg jóváhagyta az áprilisban elhatározott döntést a kilépésről. Ezt azzal indokolta, hogy a koalícióban sosem bántak vele egyenjogú partnerként, a másik fő okot pedig a parlamentben tavaly decemberben elfogadott nyugdíjreformban jelölte meg, mivel elégtelennek tartja a nyugdíjemelésnek az új törvényben előirányzott mértékét. A kormány legalábbis egyelőre marad, ebben számíthat a nyugdíjasok pártjára is, amely közölte, hogy konstruktív ellenzék lesz. A szociáldemokraták a belpolitikai válság megoldásával csak a népszavazás után akarnak foglalkozni.

Az öt mandátummal rendelkező DeSUS kiválásával a kormánypártoknak már csak 42 képviselőjük maradt a 90 fős parlamentben. Ráadásul a második legnagyobb kormánypárt, a Zaresz („Valóban”) részvétele is egyre bizonytalanabb. Ez utóbbi párt a nyugdíjreformról június 5-re kitűzött népszavazás után fog dönteni esetleges kilépéséről.

A Pahor-kormány a nyugdíjreformot a legfontosabb elképzelésének tekinti, és azt a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság is szorgalmazza a szlovén államháztartás rendbetétele érdekében. A szakszervezetek azonban kiharcolták a referendumot, mivel túl drasztikusnak tartják a korhatár azonnali felemelését 58, illetve 57 évről 65-re. A felmérések szerint a népszavazáson a többség el fogja utasítani a reformot.

Az ellenzék a kormányválság leghatékonyabb megoldásának azt tartaná, ha a népszavazás után kiírnák az előre hozott választásokat. Danilo Türk államfő is ezt részesíti előnyben. Pahor szociáldemokratái (SD) ugyanakkor végig akarják vinni a törvényhozási periódust, amelyből még másfél év van hátra. Az SD szerint a megoldás egy átfogó kormányátalakítás lehetne, szükség esetén akár új miniszterelnökkel.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.