Közösségi közlekedés: hatalmas összegre lehet pályázni

A helyi önkormányzatoknak június 7-ig kell támogatást kérniük a közösségi közlekedés bevételekkel nem fedezett költségeire, amelyekre a 2011. évi költségvetési törvény 35 milliárd 240 millió forintot irányzott elő – olvasható a nemzeti fejlesztési miniszter legfrissebb rendeletében.

MNO
2011. 05. 23. 13:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddigi normatív helyett az új támogatási formában minden év szeptember 20-tól minden hónap 20-áig egyenlő részletben juthatnak a pénzhez az önkormányzatok. Az e célra létrehozott tárcaközi bizottság minden év július 22-ig készíti el a javaslatát, és a közlekedésért felelős miniszter minden év augusztus 12-ig dönt a helyi közösségi közlekedés támogatásának felosztásáról.

A rendelethez mellékelt útmutató szerint a bevétellel nem fedezett költségek kiszámításának alapja az évet megelőző éves bevétel, az indokolt költség és az ágazatban szokásos ésszerű nyereség. A bevételek között a menetdíjakat, a támogatásokat és a pótdíjakat kell figyelembe venni.

A költségek között a működési és fejlesztési költségeket veszik számba, ezen belül az üzemanyagköltségeket kormányrendelet alapján határozzák meg. Az ágazatban szokásos nyereséget a rendelet az indokolt költségek 1–5 százalékában határozza meg.

A rendelet rögzíti azt is, hogy a közszolgáltatásban felmerült közvetett költségek, mint például az operatív forgalomirányítás, illetve az általános költségek együttes összegét 2010-re hatvan százalékig számítják be.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.