Közösségi térré alakulnak a kastélyok

Számos műemléki kastély újulhat meg és alakulhat át közösségi térré, kulturális központtá a jövőben az Új Széchenyi-tervnek köszönhetően. Több kastély felújítási és átalakítási terve készült el az elmúlt évben, a pályázatok támogatási szerződéseit aláírták, két helyen a felújítási munkák is elkezdődtek, egy kastélyt pedig tavaly adtak át – tájékoztatott Virág Zsolt projektmenedzser az egri érseki palota felújítása kapcsán.

MNO
2011. 05. 23. 16:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május 20-án írták alá az egri palota felújítására vonatkozó szerződéseket, így a műemlék középső szárnyán elkezdődhetnek a munkálatok, a látogatóközpont átadása 2013. május közepére várható. A projekt mintegy 1,18 milliárd forintból valósul meg, amelyből az európai uniós támogatás csaknem egymilliárd forintot tesz ki.

Felújítási munkálatok kezdődtek az idén a fertődi Esterházy-kastélyban és az edelényi kastélyban is, a Zirci Ciszterci Apátság átadásának várható ideje 2012. szeptember vége. Az egervári Nádasdy-kastélyban, a Vásárhelyi-Bréda-kastélyban Lökösházán és az egri érseki palotában pedig aláírták a támogatási szerződéseket.

A kastélyprogramoknál az egyik legfontosabb szempont a turisztikai vonzerőfejlesztés, ezért a koncepció erre összpontosít – mondta el Virág Zsolt. Geotermikus fűtéssel és számos alternatív energiaforrás biztosításával csökkentik a fenntartási költségeket, valamint olyan új szolgáltatásokat létesítenek, amelyek segítenek a kastélyoknak üzemeltetési költségeik alacsonyan tartásában. (Exkluzív ajándékbolt, különleges korabeli süteményeket árusító cukrászda és vinotékák töltik majd be ezt a szerepet.)

A 800–1000 forint közötti jegyárak lehetővé teszik, hogy valódi közösségi térré alakuljanak a kastélyok belső és külső terei, a tematikus és időszaki kiállításokkal pedig a kulturális életbe szeretnék bekapcsolni a palotákat. Kialakítanak egyéni rendezvényekre is kibérelhető termeket, valamint iskolai csoportoknak szerveznek ismeretterjesztő kirándulásokat.

A tervezők nagy gondot fordítanak a kastélyok állandó kiállításainak megtervezésére is. „A XXI. században már nem köthető le az emberek figyelme hagyományos kiállításokkal, így megpróbáltuk a kastély és az egyház múltját érdekes és rendhagyó módon bemutatni. Olyan installációkkal és egyedi megoldásokkal dolgoztunk, amelyek eltérnek a szokványos hosszú, molinós magyarázatoktól, valamint a hagyományos tárlatoktól” – fogalmazott az egri projektről a szakember, utalva ezzel például az okostelefonok adta lehetőségek kiaknázására.

Múzeumpedagógusokkal együttműködve, komoly levéltári munkával megerősítve tervezték meg a tárlatokat, amelyek nemcsak az egyes kastélyokat, hanem azok építésének korát is bemutatják: a látogatók így jobban megismerhetik a késő reneszánsz és kora barokk világot. A projektmenedzser elmondta: „a kastélyok a fejlesztések révén országos turisztikai vonzerőt jelentő egyedi, tematikus bemutatóhellyé vállnak. A család- és látogatóbarát terekben interaktív megoldásokkal egészül ki a szolgáltatások köre. A szórakozva tanulást a kiállításokon az érintőképernyős terminálok biztosítják, a beépített monitorok pedig sokrétű történeti és művészettörténeti tartalmat szolgáltatnak majd”.

A hajósi érseki kastélyt 2010 szeptemberében adták át, ahol ezek a fejlesztések már megvalósultak. Az intézmény látogatószáma a rekonstrukció óta azt jelzi, sikeres volt a program, a környékbeliek éppolyan szívesen látogatják a megújult műemléket, mint ahogy az ország más pontjáról vagy a külföldről érkező turisták.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.