Különös nászajándék: nem a lovat, a spermáját kapják

Nem a Vilmos hercegnek és feleségének, Katalinnak esküvőjük alkalmával ajándékozott Favory Alta XXI. nevet viselő ötéves kladrubi mént, hanem annak spermáját küldi először Nagy-Britanniába a cseh állam.

MNO
2011. 05. 24. 7:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A speciális genetikai anyagot a brit fél kérte a csehektől. Szakértők szerint nem kizárt, hogy a britek tenyésztési célokra is ki szeretnék használni az értékes nászajándékot.

„Úgy látom, hogy az általunk előre megküldött adatok alapján a britek nagyra becsülik a mént, és feltehetően azzal számolnak, hogy a tenyésztésben is hasznosíthatják. Bevallom, egy kicsit reménykedtünk is ebben” – jelentette ki Jan Höck, a kelet-csehországi Kladruby nad Labemben működő cseh nemzeti ménesgazdaság igazgatója. Ismeretei szerint azonban a szigetországban egyetlen kladrubi kanca sincs. „Most arra várunk, hogy a brit fél befagyasztva vagy esetleg más állapotban kéri-e a spermát. Ettől függ ugyanis a csomagolás” – jegyezte meg Höck.

A fiatal párnak küldendő hivatalos cseh ajándékot a prágai kormány már jóváhagyta. Brit kérésre a ló egyelőre Kladrubyban marad. Piaci értéke mintegy 30 ezer euró. „A biológiai anyag küldése nem szokatlan, nincs vele semmi problémánk. Hasonló anyagot küldtünk már az Egyesült Államokba és máshová is a világba” – tárta fel az igazgató.

Az ajándéknak kiválasztott ötéves szürke mén a Favory fajtából való, amely egyike a legrégibb, Kladrubyban tenyésztett fajtáknak. Nagyon nyugodt ló, amelyet jól meg lehet nyergelni, de fogatban is használható. A Favory Alta XXI. lónak kitűnő az eredete. Apja nemzetközi versenyeket nyert, világ- és Európa-bajnokságokon szerepelt. A brit Winsdorfban is versenyzett.

A Kladruby nad Labem-i gazdaság egyike a világ legrégebben működő méneseinek, 432 éves. Korábban a bécsi udvart látta el lovakkal. 2002-től nemzeti kulturális emléknek számít. Az elmúlt években a brit uralkodócsalád több tagja is látogatást tett Kladrubyban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.