Leminősítés előtt áll Belgium?

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Belgium egyébként magasan elsőrendű befektetői adósosztályzatának kilátását hétfőn a Fitch Ratings a szerkezeti reformok ütemével, valamint az alkotmányos válság költségvetési kihatásaival kapcsolatos aggodalmaira hivatkozva.

MNO
2011. 05. 23. 17:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb európai hitelminősítő hétfőn este Londonban közölte, hogy a kilátásrontással egy időben megerősítette Belgium hosszú futamidejű szuverén kül- és beladósságának „AA plusz” besorolását, az „F1 plusz” szintű rövid távú osztályzatot és a lehető legjobb, „AAA” besorolási országplafont.

A negatív osztályzati kilátás a Fitch indoklása szerint a cég által a strukturális reformok jövőbeni ütemével kapcsolatban táplált aggályokat tükrözi. A hitelminősítő szerint emellett aggodalom forrása az is, hogy az alkotmányos válság megoldása nélkül lehetséges lesz-e az államháztartási konszolidáció felgyorsítása.

A Fitch Ratings megjegyzi ugyanakkor, hogy a folytatódó belpolitikai viszály ellenére Belgium napi költségvetés-kezelési gyakorlata továbbra is erőteljes, összhangban a magas szintű belga adósosztályzatokkal.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.