Levegőminőség, hulladéklerakók, sertéstelepek – ezekről folyik a vita

Magyarország uniós elnökségének részeként Budapesten tartja 7. közgyűlését az Impel, a környezetvédelmi jogszabályok alkalmazásáért és érvényesítéséért felelős nemzetközi szervezet.

MNO
2011. 05. 23. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió környezetvédelmi hatóságait tömörítő hálózat célja, hogy megteremtse a környezetvédelmi jogszabályok hatékony alkalmazásának hátterét a tagállamokban. Az Impel támogatja azt is, hogy a jogszabályok bevezetése, alkalmazása és érvényesítése egységes legyen.

A szervezet 7. közgyűlésén szóba kerül egyebek mellett a levegőminőség kérdése, a sertéstelepek engedélyezése és ellenőrzése, továbbá a tagországok hulladéklerakóival kapcsolatos számos kérdés, valamint az illegális szemétlerakás megakadályozására tett intézkedések sorozata. A közgyűlésen megválasztják a szervezet új elnökét is. A közgyűlésnek a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ad otthont május 23–25. között

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a tanácskozást megnyitó beszédében kiemelte: a Magyarországon nemrégiben elfogadott új alkotmány rögzíti, hogy a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, továbbá a kulturális értékek a nemzet közös értékeit képezik, amelyek védelme, fenntartása és megőrzése a jövő nemzedékek számára az állam és mindenki kötelessége. Így a miniszter szerint az új alaptörvény szellemiségével erős hátteret biztosít az olyan szervezetek működéséhez, mint az Impel, amely az uniós környezetvédelmi jogszabályok alkalmazásáért és érvényesítéséért jött létre.

A miniszter rámutatott arra is, hogy az új alaptörvény rögzíti, hogy aki a környezetben kárt okoz, köteles azt – a törvényben meghatározottak szerint – helyreállítani vagy a helyreállítás költségét viselni. Magyarország területére szennyező hulladékot elhelyezés céljából tilos behozni. Fazekas Sándor utalt arra, hogy május végére elkészül a magyar vízpolitikát 10-15 évre meghatározó nemzeti vízgazdálkodás stratégiájának tervezete.

A program alapeleme a takarékos, vízbázisokat védő ivóvíz-gazdálkodás; a megváltozott éghajlati viszonyokhoz alkalmazkodó vízkormányzás: az ár- és belvízvédelem. A vidékfejlesztési miniszter szerint a magyar elnökség fontos célja valósult meg azzal, hogy az Európai Unió tagországai egyhangú megállapodással elfogadták a közösség Duna-stratégiáját. Emellett a tagállamok környezetvédelmi minisztereivel sikerült egyetértésre jutni abban is, hogy az elektronikus hulladékok begyűjtéséről és újrahasznosításáról szóló uniós jogszabály szövege megszülethessen.

Tolnai Jánosné, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség főigazgató-helyettese, Magyarország nemzeti Impel-koordinátora arról beszélt, hogy az Impel olyan szervezet, amelyet a tagállamok környezetvédelmi hatóságai alkotnak, és tagja az Európai Bizottság is. A hálózat célja megteremteni a szükséges ösztönző erőt az európai közösségben a környezetvédelmi jogszabályok hatékony alkalmazásának fejlesztéséhez.

Gerald Wolters, az Impel elnöke az MTI kérdésére válaszolva közölte: a szervezetnek nincsenek külön jogosítványai, információit a nemzeti környezetvédelmi hatóságoktól szerzi be, és ezek alapján igyekszik tevékenységüket úgy segíteni, hogy a jogszabályokat az unióban egységesen értelmezzék és alkalmazzák. Példaként említette a hulladéklerakók ügyét. A cél, hogy felszámolják minden országban az illegális hulladéklerakókat, valamint olyan jogszabályi környezetet teremtsenek, amelyben ez a tevékenység ellenőrizhető és szankcionálható.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.