Már megint a VI., VII. kerület, de egy kicsit másként + Képek

Lüktető, emberközeli Király utcáért és „Budapest multikulturális negyedéért” küzd a VI., VII. kerületben egy civil szerveződés, amely Bécs után Berlinnel, Brüsszellel, Koppenhágával és Párizzsal keresi a kapcsolatot. Az elképzelések között szerepel egy „interaktív” kiállítótermekkel tarkított Király utca, függőleges zöld területek kialakítása, állandó utcai kiállítások és különböző rendezvények, amelyek kerületeken átívelő közösséget építenének. A nehézségekről és a célokról a Király utca–Design utca Klaszter „motorját”, Landwehr Klárát kérdezte az MNO.

Lóska Márton
2011. 05. 23. 13:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Király utcai klasztert, amelynek jelenleg 22 bolt a tagja, egy Shopping night nevű kezdeményezés fogta össze másfél évvel ezelőtt. A folyamatosan fejlődő szervezet egy kerületeken átívelő kezdeményezéssé nőtte ki magát, amely a Nagykörút, a Károly körút, valamint a Rákóczi út és az Andrássy út által határolt negyed, a KultUnio, „Budapest multikulturális negyedének” létrejöttét eredményezte. A tematikus utcákat különben az unió is kiemelten támogatja, a Tocema (TOwn CEntre MAnagement) is felkarolta a kezdeményezést, de a hazai Studio Metropolitana Nonprofit Kft. szintén felfigyelt a civilekre.


A volt szociálliberális VI., VII. kerületi városvezetésnek, finoman fogalmazva, nem jutott energiája a két kerület élhetővé tételére, mert az ügyészség gyanúja szerint a vezetők mással voltak elfoglalva. Ennek ellenére civilek megpróbálták visszaállítani a Király utca, Budapest korábbi főutcájának régi fényét, mely törekvés rengeteg akadályba ütközött a fent említett állapotok miatt.

A jelenlegi városvezetés hajlandó a párbeszédre – mondta el az MNO-nak Landwehr Klára. A Király utca–Design utca Klaszter vezéralakja egy július elején megrendezendő eseményt illetően azonban továbbra is aggódik. A rendezvény díszvendége Bécs VII. kerülete lesz, amely már vendégül látta a szervezetet a Neubaugassén megrendezett, európai hírű kirakodóvásáron, így bízik benne, hogy az önkormányzattól minél gyorsabb és hathatósabb segítséget kap majd az engedélyek és egyéb feltételek kapcsán.

Berlin, Brüsszel, Párizs

Az említett rendezvényt a sógoréknál évente kétszer tarják meg, melynek valós költségeit a város, a kerület, a bécsi kereskedelmi kamara és a helyi üzletek állják. A Király utcai klaszter Bécs mellett további európai városokkal – mint Berlin, Brüsszel vagy Párizs – vette fel a kapcsolatot, akikkel kulturális, turisztikai megállapodásokat kíván kötni, amellett, hogy a „know how” megszerzése is cél.


Önkormányzati segítség

– Azt szeretnénk, hogy a két érintett önkormányzat legalább az engedélyezési folyamatokat és az ügyintézést átvállalná, ha már tartunk egy olyan rendezvényt, mely a két kerület jó hírét viszi a világba – mondta el a klaszter vezetője. A háromnaposra tervezett esemény a „vásárlók éjszakájával” venné kezdetét július első napján, melyet követne egy, az osztrák mintára megrendezett kirakodóvásár, családi programok, valamint egy Guinness-rekord- kísérlet is színesítené a rendezvény spektrumát.

Érdemes itt megemlíteni, hogy a civileknek sikerült megerősítést kapni a városvezetőktől, hogy támogatják törekvéseiket. Simonffy Márta VI. kerületi alpolgármester, aki önálló művészként dolgozik, külön kiállt a kezdeményezés mellett.


Interaktív galériák

– Az önkormányzati tulajdonban lévő Király utcai üzleteket jelképes áron, akár négyzetméterenkénti egy forintos bérleti díjért kellene kiadni fiatal művészeknek, az önkormányzat már így is spórolna a rezsin és az állagmegóvás is meg lenne oldva – mondta el Landwehr Klára. Olyan állandóan nyitva tartó műhelyek létrehozását tervezik, amelyek interaktívak, ezáltal közelebb hozzák a modern művészetet az emberekhez. A Suppré-Neopaint csoport már kapott műhelyt az utcában, a csoport a Király utca és Kazinczy utca sarkán található tűzfal rehabilitációjával és a Városház tér kidíszítésével hálálták meg a lehetőséget.

A Bartók Béla úttal ellentétben, ahol a házak jó állapotúak, a Király utcában nem lehet hosszú távra tervezni. Míg a XI. kerületben a bérlők akár 15 évre is nyugodtan előre tervezhetnek, addig a VI., VII. kerületben lévő önkormányzati üzletek jövője bizonytalan, így az ingatlanok gyakorlatilag kiadhatatlanok. Az előző városvezetés „munkájának” köszönhetően több bérlőt is kipenderítettek, mely az utca képét és a helyi kereskedelmet tovább rontotta. Voltak olyan boltosok, akik bosszúból ingóságaikat az önkormányzati ingatlanban hagyták. Ennek a problémának a megoldása is a jelenlegi vezetésre maradt.

Zöld falak


A VII. kerület rendelkezik Budapesten a második legkevesebb zöld felülettel, mindössze három parkja van. A negyed eklektikus jellegéből kifolyólag azonban sok a függőleges felület: a Király utca 42. egy hatemeletes szecessziós ház, míg a szomszédos 44-es szám egy háromemeletes klasszicista épület, ezeket a felületeket használná fel a zöld falak megvalósítására a klaszter. A függőleges zöld felületek remek hő- és hangszigetelők, emellett megfogják a port, és egy tanulmány is bizonyítja, hogy a növények miatt a bogarak száma sem nő meg. A siralmas állapotban lévő Király utca 29.-et, míg jogi helyzete nem rendeződik, egy speciális hálóval vonnák be, mely segítségével növényekkel lehetne beborítani a házat. A modern kertészeti technikáknak köszönhetően egy élő, mozgó műalkotást lehetne létrehozni. Emellett a bécsi testvérkerülettel terveznek egy olyan növényinstallációt, amely összekötné a két városrészt (Bécsben egy virágfiú egy üzenetet úsztatna le a Dunán, melyet egy pesti viráglány halászna ki). A szervezet olyan cégek támogatását keresi, amelyek egy vagy akár több függőleges kert szponzorációját vállalnák.


A műemlékekben, boltokban, éttermekben, hotelekben dúskáló negyedben amellett, hogy turistákat csábítanának, a helyiek számára szeretnének élhetőbb otthont biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.