Megcsinálják maguknak a stressztesztet

Csehország nem fog várni semmiféle európai uniós politikai döntésre, és Franciaországhoz hasonlóan saját maga elvégzi atomerőművei stressztesztjeit – közölte Tomás Hüner, a cseh ipari és kereskedelmi miniszter helyettese.

MNO
2011. 05. 23. 8:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hüner a Lidové Noviny című cseh prágai napilap hétfői kiadásában elmondta: az ipari tárca és az atombiztonsági hivatal (SÚJB) között már április közepe óta folytak a szakmai egyeztetések és a tesztek véglegesítése. Valószínűsíthető, hogy a két cseh atomerőmű – a Dukovany és a Temelín – tesztelése már júniusban megkezdődik.

„Amennyiben az Európai Unió újabb tesztekben is megállapodik, nem lesz probléma ezeket később megcsinálni” – mondta a lapnak a miniszterhelyettes. A Lidové Noviny megjegyezte, hogy a stressztesztek végleges formájáról egyelőre nincs végső megállapodás az Európai Unióban.

Dana Drábová, az atombiztonsági hivatal igazgatója megerősítette, hogy a tesztek előkészítése áprilisban megkezdődött. A Cseh Energetikai Műveknek (CEZ) mint a Dukovany és a Temelíni atomerőmű tulajdonosának és üzemeltetőjének szeptember végéig kell a teszteket lebonyolítania. A különféle természeti katasztrófákon kívül tesztelni fogják, hogyan hatna az atomerőművekre a szélsőségesen nagy hideg, illetve meleg.

A CEZ menedzsmentje már néhány hete jelezte, hogy nem tart a stressztesztektől, mert mindkét atomerőmű nagyon biztonságos. „Amint megkapjuk a tesztek végső formáját, azonnal nekikezdünk a munkának” – jelentette ki Martin Roman, a CEZ vezérigazgatója.

A stressztesztek elvégzéséről az Európai Unió a japán fukusimai atomerőmű cunamikatasztrófája után döntött.

Petr Necas, cseh miniszterelnök szerint az atomerőművek stressztesztjeit kizárólag szakmai ügyként kell kezelni, s elfogadhatatlan bármiféle politikai beavatkozás. Elfogadhatatlannak mondta, hogy a tesztek valamilyen módon a terrorizmus veszélyét is mérni próbálják.

„Alapvető fontosságú, hogy a szabályok megalkotása és a tesztek kiértékelése szakmai, hangsúlyoznám, magasan szakmai szinten maradjon. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy a dolog politikai problémává váljon. Különösen nem tartanám jónak, ha a terrorizmus veszélyének aspektusa is a tesztek, illetve kiértékelésük része lenne” – jelentette ki Necas az Európai Nukleáris Fórumon a múlt csütörtökön Prágában.

Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa közölte, hogy a stressztesztek tartalma és formája nagyrészt már elkészült. Szerinte már csak két-három kritériumról kell megegyezniük az érintetteknek. Oettinger az elmúlt napokban azon véleményének adott hangot, hogy a stresszteszteknek a lehető legszigorúbb kritériumokat kell tartalmazniuk, egyebek között fel kell mérniük egy terrortámadás, illetve egy számítógépes támadás veszélyét is. Ezek a kritériumok több államnak, köztük Csehországnak, nem tetszenek. Necas úgy vélte: ha az ilyen információk nyilvánosságra kerülnének, azokkal a valódi terroristák nagyon egyszerűen visszaélhetnének, ami tragédiákat okozhatna.

A cseh miniszterelnök, valamint Iveta Radicová szlovák kormányfő a fórumon megerősítették, hogy országaik továbbra is számolnak az atomenergia felhasználásával.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.