Merkel nem tágít

A konzervatívok és a liberálisok sorozatos tartományi választási kudarcai ellenére a kormánykoalíció folytatása mellett állt ki a német kancellár.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785688" target="_blank"><strong>• Brémában majdnem minden marad a régiben</strong></a>

MNO
2011. 05. 23. 12:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi brémai választások eredményeit elemző hétfői sajtóértekezletén Angela Merkel csalódottságának adott hangot pártja, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) szereplése miatt. Elismerte, hogy a választási célkitűzést nem sikerült megvalósítani, sőt először a tartomány történetében a CDU-t a Zöldek is megelőzték. A kancellár ugyanakkor elutasított mindennemű felelősségvállalást a brémai és az azt megelőző választási kudarcokért, és hangoztatta: célja az, hogy az országot irányító konzervatív-liberális kormánykoalíciót 2013-ban is sikerre vezesse.

Merkel mindenekelőtt a fukusimai katasztrófa hatásaival magyarázta a Zöldek választási sikereit, különös tekintettel Baden-Württembergre, illetve Brémára. Szerinte főként ez az oka annak, hogy a környezetvédelmet zászlajára tűző párt Baden-Württembergben miniszterelnököt állíthatott, Brémában pedig a CDU-t is megelőzte. Az energiapolitikáról kialakult vita a kancellár szerint kizárólag a Zöldeknek kedvezett.

Merkel utalt arra, hogy kormánya gyökeres energiapolitikai fordulatra készül, és ennek előkészítésében az utolsó szakaszhoz érkezett. Állást foglalt az atomenergiáról, illetve az atomerőművekről való mielőbbi lemondás mellett, de hangoztatta, hogy a megújuló energiaforrásokra való áttérésnek gazdaságilag és szociálisan menedzselhető módon kell végbemennie. Az áramellátás biztonságának garantálását ugyancsak rendkívül fontosnak nevezte.

A konzervatív kancellár újból kiállt a CDU tavaly év végi, karlsruhei kongresszusán általa hangoztatott, a Zöldekkel való együttműködést gyakorlatilag elutasító politika mellett. Úgy vélekedett, hogy az egyes pártok közötti koalíciós lehetőségeket mindenekelőtt a programok hasonlósága határozza meg. Ebből a szempontból továbbra is a CDU/CSU és a liberális FDP között létezik a legnagyobb közös nevező – jelentette ki a kancellár, aki a CDU és a Zöldek energiapolitikája közötti közeledést kevésnek nevezte.

Merkel más vonatkozásban is kiállt a kormány eddigi politikája mellett. Az euróválsággal kapcsolatban úgy vélekedett: nem csupán Németország számára jelent problémát, hogy miként lehet Európát versenyképessé tenni és egyszerre szolidárisnak maradni. Annak a nézetnek adott hangot, hogy a gazdaság területén, valamint a munkanélküliség elleni harcban elért eredmények kormányát igazolják.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.