Mi a célja Kim Dzsong Ilnek Kínában?

Folytatta kínai útját hétfőn Kim Dzsong Il észak-koreai vezető, s tárgyalásainak valószínű célja, hogy segélyeket szerezzen országa katasztrofális gazdasági helyzetének javításához.

MNO
2011. 05. 23. 9:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizit minden feltűnést nélkülöz, részletek nem láttak napvilágot hivatalos forrásokból. A Kínai Kommunista Párt egyik szóvivője az AFP francia hírügynökség érdeklődésére mindössze annyit közölt, hogy Kim jelenleg Kínában tartózkodik. Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő vasárnap erősítette meg, hogy Kim pénteken Kínába érkezett.

Kimnek alig egy év alatt ez a harmadik látogatása Kínában. A Yonhap dél-koreai hírügynökség értesülése szerint az észak-koreai vezető hétfőn a kelet-kínai Csiangszu (Jiangsu) tartományban lévő Jangcsou (Yangzhou) városában volt, ahova különvonatával azért utazott, hogy Csiang Cö-minnel (Jiang Zemin), az ázsiai ország volt államfőjével találkozzon. A Dzsungang Ilbo című dél-koreai lap tudomása szerint Észak-Korea első embere Csianggal vasárnap este találkozott, és Sanghajba, majd Pekingbe utazik tovább.

Kim Jong Hjun dél-koreai politológusprofesszor szerint Phenjan számára a kínai gazdasági segítségnyújtás különösen felértékelődött, miután Dél-Korea és több nyugati ország megvonta tőle a korábban folyósított segélyeket, mert az észak-koreai rezsim nem hajlandó tárgyalni nukleáris leszerelési programjáról. A két ország közötti kereskedelmi forgalom tavaly 32 százalékkal nőtt, és elérte a 2,4 milliárd eurónak megfelelő összeget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.