Negyvenezer rabot bocsátanak szabadon

Mintegy negyvenezer rabot kell szabadon bocsátani Kaliforniában, mert a túlzsúfolt börtönökben elégtelen orvosi és mentálhigiéniai ellátást kapnak – határozott hétfőn az amerikai legfelső bíróság, jóváhagyva az alsóbb szintű szövetségi törvényszék erre vonatkozó döntését.

MNO
2011. 05. 23. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rabokat két év leforgása alatt, két szakaszban kell majd szabadon bocsátani. A példátlan határozat indoklása szerint az alsóbb szintű szövetségi bírói testület helyesen járt el, amikor a rabok alkotmányos jogainak helyreállítása érdekében egy 1995-ös szövetségi törvény alapján korlátozta a börtönökben fogva tartottak számát. A nyolcvanezer felnőtt rab számára megépített 33 kaliforniai büntetés-végrehajtási intézetben jelenleg 145 ezer embert tartanak elzárva. A bírók 5-4-es szavazatarányban semmisítették meg a kaliforniai fellebbviteli bíróságnak a szövetségi bíróság vonatkozó döntését törlő határozatát.

Ez a legnagyobb léptékű szabadonbocsátás, amit szövetségi bíróság valaha is elrendelt. A kaliforniai az Egyesült Államok legnagyobb büntetés-végrehatási rendszere. A rabok fogvatartásának körülményei éles jogi, politikai és költségvetési vitákat váltottak ki a legnépesebb amerikai tagállamban, amelynek büdzséjét egyre mélyebb válság fenyegeti. A legfelső bíróság a rabok által 1990-ben és 2001-ben benyújtott kollektív keresetek ügyében mondta ki a verdiktet. A határozat ugyanakkor rámutatott, hogy a rabok szabadlábra helyezését eredetileg elrendelő, alsóbb szintű szövetségi bíróságnak nyitottnak kell lennie arra, hogy szükség esetén rugalmasan módosítsa ítéletét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.