Nem mondanak le a városról, inkább szétlövik

Civilek ezrei menekültek el vasárnap a szudáni Abyei városából és környékéről az északi országrész hadseregének a támadása elől – közölte a Szudáni Népi Felszabadítási Hadsereg szóvivője.

MNO
2011. 05. 22. 15:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Philip Aguer elmondta: kegyetlen támadást indítottak az északi erők a vitatott területen lévő Abyei ellen. Januárban Szudánban a déli országrész lakossága elsöprő többséggel amellett döntött, hogy elszakad északtól, és önálló államot alapít. A referendum eredménye júliusban lép hatályba, és addig ki kell jelölni a két ország határvonalát. A kőolajban gazdag Abyei és környéke a még vitatott térségek közé tartozik. Kartúm azonban nem nyugszik bele abba, hogy a régió ne Észak-Szudánhoz kerüljön, noha Abyei elvileg a déli országrészhez tartozna.

Omar Haszan el-Besir szudáni elnök a múlt hónapban azzal fenyegetőzött, hogy a kartúmi kormány visszavonja Dél-Szudán függetlenségének elismerését – a januári népszavazás eredményének dacára –, ha az országrész nem hajlandó lemondani Abyeiről és környékéről.

A déli országrész nemzeti hadseregévé előlépett, korábban még lázadónak számító SPLA szóvivőjének a beszámolója szerint az északiak hadserege támadásának támogatására a levegőből harci gépek csaptak le a településre, miközben harckocsik is lőtték a várost, majd egy hadosztályuk benyomult oda.

A szóvivő közölte: a délieknek nem volt hadra fogható erejük a városban. Aguer közölte: nem tudni hova menekültek a városból és a környező településekről a lakosok. A francia és a brit külügyminisztérium is közleményben élesen elítélte a katonai műveletet, emlékeztetve, hogy Kartúm lépése súlyosan megsértette a szudáni helyzet rendezését hivatott egyezményeket. Párizs követelte az északi katonák haladéktalan kivonását a városból.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.