Rossz hírű, ócska lebujoktól a világhírnévig + Videók

Portugáliáról manapság leginkább a pénzügyi válság juthat eszünkbe, ha nem vagyunk futballrajongók, persze a nyár közeledtével mint lehetséges úti cél is szerepelhet terveink között az Ibéria-félsziget azúrkék tengerparttal és zamatos borokkal rendelkező országa. Ha valaki jobban el szeretne mélyedni Portugália szépségeiben, közelebbről megismerni ezt a nemzetet, akkor nemcsak az egykori hódító nagyhatalom történelmi és képzőművészeti gazdagságát ajánlott felfedeznie, hanem érdemes hegyeznie a fülét is, hogy a fado dallama egészen Lisszabonig repíthesse.

Pálffy Renáta
2011. 05. 21. 6:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fado jellegzetes, érzelmes hangvételű népdal, amelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánított. Ez a különleges, ízig-vérig portugál és ugyanakkor többféle kultúra hagyományát magában foglaló zenei műfaj az 1820-as években kezdett kibontakozni. A melankolikus zenében hétköznapi témák szólalnak meg, amelyeket általában a szomorúság érzése sző át. A portugálok a „saudade” szóval fejezik ki a fado által közvetített életérzést, vagy másképpen a portugál lelket. Ebben benne foglaltatik a vágyakozás, a nosztalgia, a fájdalom, de felvillan a szerelem és a boldogság lehetősége is.

Ezek után nem is meglepő, hogy maga a fado szó a latin „fatum” (azaz sors) szóval hozható összefüggésbe. A hagyomány szerint az afrikai rabszolgák és a portugál tengerészek zenéjéből fejlődött ki, és nem mentes arab hatásoktól sem: a mórok dalainak szomorúsága és melankóliája hasonlít a fadóban megénekelt hangulatra. Egy másik megközelítés brazil zenei stílusokból eredezteti a műfajt. A portugál történelem emblematikus momentumaival találkozunk tehát, amikor a fado eredetéről tájékozódunk.

Kezdetben az énekes (fadista) portugál gitár (guitarra), illetve klasszikus gitár (violao) kíséretében adta elő a dalokat, de később a zenei kíséret kiegészült a zongorával, a szaxofonnal és a csellóval. A fadónak két stílusváltozata él: a populárisabb, szórakoztatóbb lisszaboni és a kifinomultabb combriai. Utóbbi a város egyetemén tanuló diákok szerenádjaiból fejlődött ki. Az 1307-ben alapított egyetemen a tanulók – akik kizárólag férfiak voltak – fekete, talárszerű öltözékben jártak, és a gyakori italozás következtében az önjelölt vágánsok dalra is fakadtak: énekeikből a lányok utáni áhítozás mellett nem hiányozhatott professzoraik szidása sem.



A fado brazil eredetét alátámasztó vonások a lisszaboni változatban fedezhetők fel. A lundum nevű afrobrazil kéjes tánc jegyei talán a műfaj első képviselőinek előadásaiban nyilvánulhattak meg leginkább. A portugál főváros ősi, még az arabok idejéből származó negyedeiben rossz hírű, ócska lebujokban kezdett kibontakozni a fado, amelyet a matrózok után a koldusok, prostituáltak és egyéb kétes erkölcsű személyek adtak elő. Ilyen közegből indult hódító útjára az időközben egyre inkább finomodó műfaj.

Lisszabon óvárosában ma is találkozhatunk fadoénekesekkel, akik fekete öltözékükben énekelnek a szerelemről, az élet nehézségeiről, de a dalokban sokszor társadalombírálat is megfogalmazódik. Visszatérő motívumok a régi idők és a holtak, de a vágy és szenvedély állandó momentum. A sorssal szembeni tehetetlenség fogalmazódik meg, nincs választási lehetőség, nem marad más, csak a bánat kifejezése. A női fadista szintén feketét visel éneklés közben, vállára pedig kendőt terít.

A műfajnak igazi világhírnevet „a fado királynője”, vagy a portugál Edit Piafként emlegetett Amalia Rodrigues szerzett. Az 1920-ban született színésznőt és énekesnőt tekintik a műfaj fejlődése legfontosabb alakjának. Rendkívül hatásos interpretáló képességének köszönhetően tudta elvarázsolni a közönséget, és a fado előadásának ma ismert szabályai tulajdonképpen hozzá köthetők. Az 1999-ben elhunyt művésznő az egyetlen Portugáliából származó sztár, aki valódi nemzetközi hírnévre tett szert.



Bár Portugália messze van, a sírva vigadás tőlünk, magyaroktól sem áll távol, különösen egy jó bor társaságában. Ha már személyesen nem juthatunk el Dél-Európa e gyöngyszemébe, a különleges portugál dallamok segítségével, egy kis képzelőerővel mégis a lisszaboni Alfama óváros hangulatos sikátoraiban találhatjuk magunkat. Egy helyen, amely épp olyan, mint a fado, egyszerre európai és egzotikus.

(Forrás: Wikipédia)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.