Strauss-Kahn nem akarta, hogy mások is osztozzanak rémálmában

„A lehető legerőteljesebben” tagadta a vele szemben felhozott vádakat volt beosztottjainak elküldött e-mailjében Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) múlt héten lemondott vezérigazgatója.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/785914" target="_blank"><strong>• Borulhat a védelem: DNS-teszt bizonyítja az IMF-vezér bűnösségét</strong></a>

MNO
2011. 05. 23. 17:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A címzettek köréből kiszivárogott üzenetet hétfőn ismertette több média, köztük a CNN amerikai hírtelevízió. Az e-mailben, amelyet John Lipsky, az IMF ügyvezető vezérigazgatója küldött szét az ENSZ szakosított szervezete alkalmazottainak, Strauss-Kahn úgy fogalmazott: nem tudta „elfogadni, hogy a valutaalapnak – és önöknek, drága kollégáim – bármilyen módon osztozniuk kellene személyes rémálmomban. Ezért mennem kell.”

Strauss-Kahnt azzal vádolják, hogy megpróbálta megerőszakolni a New York-i Sofitel egyik szobalányát. A francia politikus-üzletember a szálloda két másik női alkalmazottjának is ajánlatot tett – jelentette hétfőn a CNN a nyomozáshoz közel álló forrásra hivatkozva. A volt IMF-vezér egy nappal az állítólagos incidens előtt jelentkezett be a hotelba, és rögtön a regisztráció után pezsgőzni invitálta az őt a lakosztályába felkísérő recepciós nőt, aki ezt visszautasította.

Később felhívott egy másik recepcióst is, hogy nem lenne-e kedve meginni valamit, ha lejár a szolgálata, de ismét visszautasításba ütközött. Strauss-Kahnt május 14-én vették őrizetbe, majd tartóztatták le és vádolták meg szexuális bűncselekmény elkövetésével, nemi erőszak kísérletével és törvénytelen fogva tartással. A volt IMF-vezért akár 25 évi szabadságvesztésre is ítélhetik. Az IMF hétfőtől fogadja a jelöléseket a Dominique Strauss-Kahn lemondása után megüresedett pozícióra.

A pozícióért küzdelem bontakozott ki az IMF-vezért hagyományosan kijelölő Európa és a feltörekvő gazdaságok között. Az „öreg kontinensen” a jelek szerint konszenzus alakult ki abban, hogy a valutaalap új vezére Christine Lagarde francia pénzügyminiszter legyen. Ezzel ő lenne az ötödik francia az 1946-ban létrehozott valutaalap élén. A kiválasztási folyamat a tervek szerint június 30-án zárul.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.