„Szakállas, rosszarcú utcagyerek” Bin Laden gyilkosa

Ki lőtte le Bin Ladent? Lehetséges, hogy sosem fogjuk név szerint megtudni. A The Washington Post azonban egykori Navy Seal-es szakértők segítségével vállalkozott rá, hogy megrajzolja az ismeretlen kommandós arcképét. Megmenekültek a veszélytől a napokig a sekély vizű skót partok közelében tartózkodó delfinek – írja a Daily Record. A körülbelül hatvan gömbölyűfejű delfinből álló csorda visszatért a biztonságot jelentő mélyebb vizekbe.

Kovács N. László
2011. 05. 23. 13:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Washington Post (washingtonpost.com)

Ki lőtte le Bin Ladent? Lehetséges, hogy sosem fogjuk név szerint megtudni. A The Washington Post azonban egykori navy seales szakértők segítségével vállalkozott rá, hogy megrajzolja az Ismeretlen Kommandós arcképét. „Valószínűleg 26–33 éves – kezdi Richard Marcinko, a hírhedt Seal Team 6 alapítója. – Ennél fiatalabb korban szinte lehetetlen bekerülni egy ehhez hasonló elit terrorelhárító egységbe, az öregebbek pedig már nem nagyon bírják – ez egy hihetetlenül megterhelő munka fizikailag.” Bin Laden gyilkosa egészen biztosan férfi – az elit egységben nők ugyanis nem szolgálnak – és rendkívül valószínű, hogy fehér bőrű. Bár a katonaság vezetése igyekszik emelni a kisebbséghez tartozó kommandósok számát, a titkos csapatok tagjainak többsége továbbra is kaukázusi.

„Ez az ember bizonyára pozitív beállítottságú, valaki, aki bajba kerül, ha nem lát valami célt maga előtt, egy ember, aki gyakran kihagyja a vakációt és a pihenést” – vélekedik Stew Smith egykori kommandós. Ez az ember valószínűleg benne volt a középiskolai és egyetemi atlétikai csapatban, gyors, erős és agilis. „Taktikai atlétáknak hívják magukat – magyarázza Smith, aki jelenleg leendő Seal-tagok képzését vezeti a Heroes of Tomorrow (Holnap hősei) programban. – Az egész edzés egyre tudományosabb.”

Eric Greitens szerint pontos fizikai paramétereket ugyanakkor nehéz megállapítani. „Van olyan kommandós, aki egyötven, van, aki kettőtíz – magyarázza a Szív és az ököl című sikerkönyv szerzője. – Láttam olyan tökéletesen kigyúrt fickókat, akik már az első küldetés után feladták. Persze a jó erőnlét elengedhetetlen, de legalább ilyen fontos, hogy az ember alárendelje magát a feladatnak és a csapat érdekének.”

Az ismeretlen kommandós valószínűleg erősen eltér az akciófilmek simára borotvált, jólfésült hőseitől. „Szakállas, rosszarcú, jobban hasonlít utcagyerekre, mint hősre – magyarázza Marcinko. – Fontos, hogy az ember ne tűnjön ki a tömegből.” A keze kérges, bütykös, a testében pedig valahol van „egy darab golyó”, ahogy Marcinko fogalmaz. Nyilván nem ez a kommandós első küldetése, a korábbi missziók során valószínűleg beszerzett egy sebesülést.

A gyilkos bizonyára tudja, hanyadik áldozata Bin Laden. Smith, aki még a kilencvenes években nyolc éven át volt Navy Seal, egy találkozóról beszél, melynek öt vendége összesen 250 terroristát segített át a másvilágra karrierje során. „Ezek az emberek tudnak számolni” – magyarázza a férfi. Bin Laden azonban több, mint egy újabb rovátka: igazi nagyvad, akinek gyilkosa bizonyára történelmi figurává válna, ha nyilvánosság elé állhatna. A pilóta nevét, akinek gépe ledobta az atombombát Hirosimára, ismerjük. Annak a háborúnak azonban vége szakadt, békeszerződés zárta le, az egykori háborús felek mára barátok, de legalábbis nem ellenségek. A terrorizmus elleni háború azonban nem így működik: kevés rá az esély, hogy a terrorvezér szimpatizánsai nem forralnak bosszút, a békére pedig még kevesebb. A kommandós kiléte így, jórészt saját és családja biztonságának érdekében, talán örökre rejtély marad.

Daily Record (dailyrecord.co.uk)

Megmenekültek a veszélytől a napokig a sekély vizű skót partok közelében tartózkodó delfinek – írja a Daily Record. A körülbelül hatvan gömbölyűfejű delfinből álló csorda visszatért a biztonságot jelentő, mélyebb vizekbe. Egyelőre nem tudni, miért merészkedtek ilyen közel a megfeneklés halálos veszélyével járó homokos parthoz az állatok, sem azt, miért távoztak ilyen hirtelen. A mentést felügyelő szervezet vezetője szerint a csoport talán egyik sérült társukat követve jutott a partközeli vizekbe. Az állat hamarosan elpusztult, a csorda több tucat tagja azonban láthatóan sebesüléseket szenvedett a sziklákon.

A tegnapi nap során egyszer már eltávolodtak a parttól, hamarosan azonban visszatértek. Most azonban úgy tűnik, végleg visszatértek a mélytengeri vizekbe, a mentőakció résztvevői is lassan elhagyják őrhelyeiket. A skót kormány a egyik hajóját a mentésben segédkező szervezetek rendelkezésére bocsátotta, azok abból igyekeznek megtalálni a csoportot, és ha szükséges, segíteni a sérült állatokon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.