Szezonális fellendülés a román gazdaságban

Május eleje óta 230 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Romániában a munkaügyi minisztérium adatai szerint. Ez elsősorban a feketemunka elleni jogszabály-módosítással és a szigorú országos ellenőrzéssel magyarázható – írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján.

MNO
2011. 05. 24. 11:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkaügyi minisztérium legutóbbi tájékoztatása szerint naponta 10–15 ezer új – törvényesen bejelentett – alkalmazási megállapodás készül el, zömében az építőiparban, a kereskedelemben, a feldolgozóiparban. Ezekben az ágazatokban a friss munkaszerződések száma mindössze három hét alatt már a 40 ezret is meghaladta. Ugyanakkor szép számmal alkalmaz hivatalosan új munkaerőt a turizmus, az ingatlanszektor és a mezőgazdaság is. Itt szektoronként tízezren felül van a május folyamán eddig munkába lépők száma.

A román törvényhozás által márciusban módosított munka törvénykönyve mindenekelőtt a feketemunka felszámolását célozza meg. Ezt a bukaresti kormány úgy kívánja elérni, hogy tekintélyes pénzbírságot, bizonyos esetekben pedig börtönbüntetést helyezett kilátásba illegális foglalkoztatás esetére. A munkaügyi felügyelőségek pedig május elején nagy ellenőrzéseket indítottak országszerte.

A lap azonban közgazdászokra hivatkozva azt írja, hogy a munkaszerződések gyors ütemben növekvő száma sem gazdasági fellendülést, sem a feketegazdaság visszaszorítását nem jelenti. Az adatok szerintük elsősorban a munkapiac szezonalitásával magyarázhatók. A szezonális foglalkoztatásban „élen járó” építőiparban, turizmusban vagy mezőgazdaságban például szinte kizárólag a melegebb hónapokban mutatkozik aktivitás.

A romániai Országos Munkaügyi Felügyelőség május eleji adatai szerint az országban 6,2 millió élő munkaszerződés volt érvényben. A jelenleg tapasztalható növekedési ütem mellett az alkalmazások száma a hónap végére elérheti a Romániában az utóbbi húsz évben mért legmagasabb szintet. A lap ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy közben húszéves mélypontra csökkent a munkát vállalni képesek száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.