Szörnyű pusztítás: hatvan éve nem történt ilyen

A mentőcsapatok által napközben megtalált holttestekkel együtt hétfő estére 116-ra emelkedett a Missouri állambeli Joplin kisvároson végigsöprő tornádó halálos áldozatainak száma. A hatóságok szerint ennél is több lehet az emberveszteség. <br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/785852"><strong>• A földdel tette egyenlővé a kisvárost a tornádó + Videó + Képek</strong></a>

MNO
2011. 05. 24. 4:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 50 ezer lakosú városra vasárnap este lecsapó forgószél mintegy 2000 épületben, a település harmadában okozott kárt. A veszélyt jelző szirénák mintegy 20 perccel a természeti csapás érkezése előtt szólaltak meg.

Az Egyesült Államokban tornádó csaknem hat évtizede nem ölt meg ennyi embert. (1953-ban a michigani Flintben 116-an vesztették életüket.) A szélvihar egy több mint kilenc kilométer hosszú és mintegy 800 méter széles sávban végzett szörnyű pusztítást Joplinban, iskolákat, templomokat, üzleteket és otthonokat téve a földdel egyenlővé. Súlyosan megrongálódott a nyolcemeletes Szent János-kórház is, ahonnan a vihar egyes tárgyakat száz kilométeres távolságra repített el.

A mentést hétfőn erős zivatarok és tüzek nehezítették – utóbbiakat gázvezetékek eltörése okozta –, de a mentőcsapatok hét embert ki tudtak menteni a romok alól. Jay Nixon missouri kormányzó kifejezte abbéli reményét, hogy találnak további túlélőket. A jopliniak rokonai, ismerősei a Facebook segítségével próbálják felkutatni azokat, akik életben maradtak, vagy legalább információt szerezni róluk.

A joplini tornádó egyike volt annak a 68 forgószélnek, amely a hét végén pusztított a hét közép-nyugati államban. Minneapolisból és a kansasi Readingből is jelentettek egy-egy halálesetet és több súlyos sérülést is. Kansas állam kormányzója, Sam Brownback hétfőn 16 megyében hirdette ki a szükségállapotot.

Az Egyesült Államokon egyedül áprilisban több mint 600 tornádó söpört végig, amivel megdőlt az abszolút havi rekord, 542 feljegyzett forgószél 2003 májusában. Az előző áprilisi rekord 1974-ben született, 267 tornádóval. Idén április végén a déli államokban tomboló tornádók 24 óra alatt több mint 350 ember életét oltották ki. A legsúlyosabb veszteségeket Alabama szenvedte el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.