Tovább gyengült a forint

Gyengült a forint hétfőn, összhangban az euróövezettel szemben mélyülő befektetői bizalmatlansággal: az eurót délután négy órakor 270,64 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 267,98 forint után.

MNO
2011. 05. 23. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn az euró a dollárral szemben kéthavi mélypontra esett, a svájci frankkal szemben új történelmi árfolyam-mélypontot állított be, a jennel szemben pedig egy százalékkal gyengült, miközben a főbb devizák kosarával szemben képzett dollárindex hétheti csúcsra emelkedett. A dollárt 193,00 forinton jegyzik, 1,4032 dolláros euró árfolyam mellett, míg pénteken még 188,54 forinton és 1,4222 dolláron állt a jegyzés. A svájci frankot 218,69 forinton jegyzik 213,24 forint, száz japán jent pedig 235,97 forinton 230,83 forint után.

A forint gyengülését hétfőn az euróövezettel és annak perifériájával szemben fokozódó befektetői aggodalmak váltották ki, bár árfolyamában az elmúlt héten két alkalommal is átmeneti gyengülést okozott a devizaadósok törlesztési árfolyamának rögzítéséről és a banki különadó kivetésének meghosszabbításáról szóló hír.

Az eurót hétfőn az euróövezeti stabilitási aggodalmak temették maguk alá. A lavinát a Fitch hitelminősítő indította el még pénteken a görög adósbesorolás egy újabb, egyszerre három fokozatot átívelő rontásával. Május elején az euró még kétéves csúcsra hágott a dollárral szemben élvezett kamatprémiumának köszönhetően.

A görög adósság átütemezésének lehetősége azonban megfordította a folyamatot, és ismét az euróövezet pénzügyi stabilitásának kockázataira és a dominóhatás euróövezet perifériáján fokozódó veszélyére terelte a piacok figyelmét. A Standard & Poor’s hitelminősítő a hét végén fokozta az aggodalmakat azzal, hogy stabilról negatívra rontotta Olaszország szuverén adósbesorolásának kilátását.

A reformcsomag végrehajtása mellett elkötelezett spanyol szocialista kormány hét végi önkormányzati és regionális választásokon elszenvedett veresége is növelte a dominóhatás kockázatát az elemzők szemében.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.