Újabb leleplezés: az RMDSZ-t is elérte a korrupció

A Romániai Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a romániai magyarok helyzetével is foglalkoznak azok az amerikai nagykövetségi táviratok, amelyeket a WikiLeaks portál hozott nyilvánosságra – írja a Krónika című kolozsvári napilap honlapján hétfőn.

MNO
2011. 05. 23. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hét végén nyilvánosságra került amerikai diplomáciai táviratokból kiderül, hogy az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének munkatársai két csoportba osztották a romániai magyar politikai osztályt: a mérsékeltekre, akik fokozatosan kérnek több jogot és autonómiát, valamint a radikálisokra, akik gyorsabb reformokat szeretnének. A WikiLeaksen közzétett egyik nagykövetségi tájékoztatás szerint, amelyet az amerikai külügyminisztériumnak küldtek Bukarestből, a Markó Béla vezette mérsékeltek 1993 óta a romániai pártokkal és politikusokkal folytatott együttműködés és párbeszéd útján érték el céljaikat.

A radikálisok ugyanakkor több táborra oszlanak. Közöttük megtalálhatóak az RMDSZ nehézkessége és a fiatal politikusok háttérbe szorítása miatt elégedetlen RMDSZ-tagok is. Egyesek szinte teljes területi autonómiát és oktatási elkülönülést, szegregációt akarnak az ország közepén fekvő Székelyföld számára – ismerteti az amerikai diplomáciai iratokat a Krónika. A radikális csoportok között az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsot (EMNT), a Magyar Polgári Szövetséget (MPSZ) és a Székely Nemzeti Tanácsot (SZNT) említik meg.

Markó Bélát, aki 2011 februárjáig volt az RMDSZ vezetője, a korábbi évekről szóló iratokban a mérsékeltek vezetőjeként jellemzik, aki szoros együttműködést alakított ki a román pártokkal, és középre pozicionált alkupárttá tette az RMDSZ-t, amely baloldali és jobboldali kormánykoalíciókban is részt vett. A nyilvánosságra került dokumentum szerint ez a politika gyümölcsözőnek bizonyult, hiszen önálló magyar iskolák jöttek létre, a magyar egyházak visszakapták egykori tulajdonukat, és a magyar nyelv is használható hivatalos fórumokon. Markó ugyanakkor nem volt hajlandó párbeszédbe bocsátkozni az MPSZ-szel, sőt sikeresen megakadályozta, hogy a párt induljon a választásokon.

Egy másik távirat szerint Eckstein-Kovács Péter államfői tanácsos arról beszélt, hogy a román államfő, Traian Basescu áll az MPSZ megalakulása mögött, mivel így akart bosszút állni az RMDSZ-en, amiért az 2007-ben megmaradt a Nemzeti Liberális Párttal kötött kormánykoalícióban. A táviratban szó esik arról is, hogy Eckstein szerint az RMDSZ-t is elérte a korrupció, ezért ódzkodnak egyes RMDSZ-es politikusok egy erős korrupcióellenes intézmény létrehozásától.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.