Valami nem stimmel: még mindig élünk

Nem vált be a jóslata annak az amerikai keresztény mozgalomnak, amely hónapokon keresztül azt jósolta, hogy szombat este 6 órakor vége lesz a világnak.

MNO
2011. 05. 22. 14:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mozgalom számos követője emiatt megvált földi javaitól, felélte bankszámláján lévő pénzét, és egész nap virrasztottak, várva helyi idő szerint az este hat órát, a végítélet eljövetelét. A jóslatot a 89 éves Harold Camping, egy kaliforniai vallásrádió elnöke kürtölte világgá. Az idős férfi számítások révén jutott arra, hogy 2011. május 21-én eljön a végítélet. Az özönvíz évét vette alapul – az időszámítás előtti 4990. esztendőt, továbbá a jóslatot, hogy hét nap alatt elpusztul a világ.

Camping „mértékegysége” szerint egy nap ezer évnek tűnik, így aztán a mínusz 4990-hez hozzáadott 7001-et és 2011 jött ki. A nap pontos kiszámításához ennél bonyolultabb logikával jutott el, ehhez a bibliai időben használatos naptárat vette alapul. „Kétkedtem egy kicsit a dologban, de megpróbáltam félretenni fenntartásaimat, mivel hiszek Istenben...” – mondta az AP amerikai hírügynökség tudósítójának Keith Bauer, aki marylandi otthonából egész családjával átautózott a rádió oaklandi székházához, hogy ott várják a világvégét.

„Reméltem, hogy eljön, mert úgy vélem, a mennyország sokkal jobb, mint a földi lét... Ám Isten vezérel bennünket és nem Harold Camping” – tette hozzá. A New York-i Times Square-en várakozó Robert Fitzpatrick elmondta, csodálkozott, amikor az este hat óra nyugalomban telt el. Fitzpatrick ugyanis minden pénzét a világvége hirdetésére költötte el. „Nem tudom megmondani, mit érzek most... Nem értem... Nem tudom... Nem értem, mi történt... Nyilvánvalóan nem jól értettem meg, mivel még mindannyian itt vagyunk ” – hümmögött turisták gyűrűjében.

A mozgalom követői szerint a világvége elmaradásával Isten újabb további próbának teszi ki őket. Az utóbbi időben megszaporodtak a katasztrofális földrengésjóslatok, bár a szombatinál azért lokálisabbak. A vallásos számmisztika helyett az égitestek állásán alapuló kalkulációk szerint május 11-én, múlt hét szerdán Rómának kellett volna porba dőlnie Tajvannal együtt. A kataklizmák elmaradtak, az Örök Város áll, és Tajvanon sem pusztított szökőár.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.