Véres hasmenéses járvány szedi áldozatait

Veszélyes hasmenésjárvány terjed Németországban. A hatóságok szerint egy különleges bélbaktérium által okozott fertőzésben több tartományban már legkevesebb 140-en betegedtek meg, és 160-nál is több a gyanús esetek száma. A megbetegedettek közül mintegy 40 személy életveszélyes állapotban van.

MNO
2011. 05. 24. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az úgynevezett EHEC-bélbaktérium nem először ütötte fel a fejét Németországban, a járvány ezúttal május közepén kezdődött. Az első értékelések szerint azonban terjedése gyorsabb, mint korábban. Az egészségügyi hatóságok egyelőre sötétben tapogatóznak azzal kapcsolatosan, hogy valójában mi okozza a járványt. Szokatlannak számít az is, hogy a fertőzés elsősorban felnőtt nőket érint. Mindez megerősíti azt a gyanút, hogy a fertőzés forrását bizonyos élelmiszerek – a többi között mosatlan zöldség, illetve gyümölcs – jelenthetik.

A megbetegedés általában véres hasmenéssel jár, és tünetei között van fejfájás, általános levertség és láz is. Súlyosabb formájában, illetve gyengébb szervezetek esetében veseelégtelenséget is okozhat. A baktérium veszélyességét növeli, hogy az eddigi tapasztalatok szerint ellenáll minden antibiotikumnak. A hatóságok szerint mindezt tetézi, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed. A hatóságok fokozott elővigyázatosságra, a higiéniai szabályok fokozottabb betartására, illetve a már megfertőzött vagy gyanús személyek elkülönítésére szólították fel a lakosságot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.